Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- MRiRW informuje:
– W tym trudnym czasie ważna jest nie tylko dostępność żywności, ale także jej poszanowanie – zwrócił dziś uwagę minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Dlatego też, zgodnie z decyzją ministra Ardanowskiego, żywność zakontraktowana w ramach „Programu dla szkół” trafia teraz do banków żywności, szpitali i domów pomocy społecznej.
– W ten sposób nie tylko nie marnujemy żywności, ale też pomagamy sobie wzajemnie. Zwłaszcza tym, którym jest najtrudniej – starszym, chorym i cierpiącym niedostatek. To nasza powinność i chrześcijański obowiązek – zaznaczył minister.
– Nie tracą rolnicy, przetwórcy, funkcjonuje transport, a potrzebujący otrzymują produkty żywnościowe – dodał minister Ardanowski podkreślając wzajemne, ścisłe powiązania występujące w całej gospodarce.
Minister zwrócił uwagę, że takie podejście realizuje też ideę wspierania polskiej gospodarki, dzięki czemu są możliwości utrzymania miejsc pracy.
Z „Programu dla szkół”, który koordynowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, trafiło do potrzebujących 358 ton żywności. Wśród tych produktów znalazło się: 136 ton jabłek, 51,6 ton marchwi, 24,3 tony gruszek, 70 ton rzodkiewki, 2,6 tony kalarepy, 0,9 tony pomidorów oraz 31,2 tony jogurtów, 14,4 tony kefirów i 1,5 tony sera twarogowego.
Minister Ardanowski wystąpił do Komisji Europejskiej o zgodę na przesunięcie pozostałych środków z tego programu i przeznaczanie ich na kupno żywności dla szpitali i domów pomocy społecznej.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mom/ mhr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 09.04.2020, 18:25 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |