INFARMA dołącza do szerokiej koalicji firm i instytucji, które wspierają środowiska medyczne i służby sanitarne w ich heroicznej walce z pandemią

25.04.2020, 11:15aktualizacja: 25.04.2020, 11:15

Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA odpowiada na potrzeby partnerów społecznych i przekazuje darowiznę w postaci 350 nowoczesnych komputerów przenośnych dla pracowników wszystkich powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w Polsce. Przekazany sprzęt ma pomóc w szybszym zbieraniu i analizowaniu danych przez terenowe służby sanitarne, co przyczyni się do skuteczniejszej kontroli szerzenia się pandemii.

Pandemia koronawirusa sprawia, że codziennie stajemy przed kolejnymi wyzwaniami zdrowotnymi, organizacyjnymi i społecznymi. Szereg firm i instytucji wspiera służby medyczne w ratowaniu naszego zdrowia i życia w obecnej, bardzo wymagającej sytuacji. Na pierwszej linii frontu w walce z pandemią COVID-19 każdego dnia pracują lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i pracownicy ośrodków medycznych. Codzienną walkę z rozprzestrzenianiem się pandemii wspierają również inspektorzy sanitarni, pracując od wielu dni w 24-godzinnym trybie, bez ustanku monitorując sytuację epidemiologiczną kraju. To właśnie ich zdecydował się wesprzeć Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA.

W ostatnich dniach INFARMA przeprowadziła intensywne rozmowy z Głównym Inspektorem Sanitarnym, żeby lepiej zrozumieć najbardziej palące potrzeby Państwowej Inspekcji Sanitarnej w prowadzeniu działań epidemiologicznych. Związek przekaże darowiznę w postaci nowoczesnych laptopów pracownikom wszystkich 318 powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w Polsce. W ciągu najbliższych 14 dni do powiatowych placówek sanepidu trafi pierwsza partia 169 komputerów przenośnych dwóch typów: HP 250 G7 i HP ProBook 450 G7, a pozostałych planowanych 181 trafi do inspektorów sanitarnych do końca maja. W zestawach komputerowych znajdą się również torby na laptopy i bezprzewodowe myszki. Łącznie wojewódzkie inspektoraty sanitarne rozdysponują wśród pracowników sanitarnych 350 takich zestawów. Darowizna odbywa się także w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia. Koordynator Ministerstwa Zdrowia wsparcia podmiotów prywatnych w walce z COVID-19 zaaprobował tę formę wsparcia dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej .

Dziś w walce z koronawirusem na równi z zabezpieczeniem opieki zdrowotnej w placówkach medycznych liczy się szybkie pozyskiwanie i agregowanie danych na temat rozprzestrzeniania się pandemii w poszczególnych regionach Polski. Podczas wywiadu epidemiologicznego pracownik sanepidu sprawdza nawet kilkadziesiąt osób, z którymi zakażony mógł mieć bezpośredni kontakt. Pod kontrolą pracowników sanitarnych są także osoby pozostające w kwarantannie. Inspektorzy prowadzą również kontrole sanitarne na granicach zewnętrznych państwa.

„Ten trudny czas wymaga od służb sanitarnych wyjątkowo wzmożonej pracy i pełnej dyspozycyjności. Zdajemy sobie sprawę z tego, że dzięki odpowiednim narzędziom praca naszych sił sanitarnych w terenie może przebiegać sprawniej. To ważne dla nas wszystkich, bo od szybkości zbierania i analizowania danych o sytuacji epidemiologicznej w Polsce zależy, jak możemy kontrolować szerzenie się pandemii” – podkreśla główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas.

Pandemia to czas, który wymaga nadzwyczajnej solidarności wszystkich środowisk współpracujących z polskim systemem ochrony zdrowia. INFARMA, będąc na co dzień blisko pacjenta i środowiska medycznego, widzi naturalną potrzebę dołączenia do wspólnego planu pomocy służbom, które każdego dnia chronią nasze zdrowie i życie.

„Chcielibyśmy pomóc wszystkim, którzy tego potrzebują, niestety nasze możliwości są ograniczone, dlatego wybraliśmy formę wsparcia, która pozwoli na rozwiązanie jednego z wielu problemów w walce z pandemią w możliwie trwały sposób. Wierzymy, że sprzęt, który zostanie przekazany do GIS, pomoże w rozbudowie infrastruktury technologicznej wspierającej terenową pracę inspektorów, która będzie służyć sanepidom również po ustąpieniu pandemii” – mówi Bogna Cichowska-Duma, dyrektor generalny Związku Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA.

Firmy członkowskie zrzeszone w INFARMA prowadzą również indywidualne działania wspierające walkę z pandemią COVID-19, m.in. intensyfikując badania nad szczepionką, weryfikując swoje produkty w fazie rozwoju pod kątem opracowania leku, a także niosąc pomoc i wsparcie w formie materialnej. Informacje na temat wsparcia firm członkowskich INFARMA w walkę z pandemią COVID-19 można znaleźć na stronie www Związku: https://www.infarma.pl/innowacje/sars-cov-2/dzialania-csr-firm-czlonkowskich

KONTAKT:

Marta Winiarska