Zakładanie konta firmowego bez wychodzenia z domu. Nowa oferta Banku Pekao dla sektora MŚP

30.04.2020, 10:41aktualizacja: 30.04.2020, 10:41

Do założenia rachunku firmowego w Banku Pekao S.A. nie jest już wymagane spotkanie z doradcą. Wszystkie formalności można teraz załatwić zdalnie, bez wychodzenia z domu. Wystarczy umówić się na wideorozmowę potwierdzającą tożsamość, a proces podpisania umowy odbywa się w pełni elektronicznie.

Firma, która chce założyć zdalnie nowe konto firmowe w Banku Pekao S.A., musi być zarejestrowana w Polsce, a jej reprezentanci muszą mieć obywatelstwo polskie, ważny dowód osobisty oraz drugi dokument ze zdjęciem. W ten sposób można założyć zarówno rachunek bieżący, jak i pomocniczy, a także uruchomić usługę bankowości elektronicznej PekaoBiznes24.

W pierwszej kolejności należy skontaktować się z placówkami Centrum Biznesowego lub Korporacyjnego (numery telefonów dostępne są na stronie internetowej banku). Po ustaleniu warunków współpracy doradca poprosi o przekazanie danych firmowych, informacji o reprezentantach oraz o przesłanie kopii dowodów osobistych. Infolinia banku umówi dogodny termin wideorozmowy, a szczegóły wirtualnego spotkania zostaną przesłane e-mailem.

Do wideorozmowy warto wybrać dobrze oświetlone i spokojne miejsce. Do jej przeprowadzenia potrzebny będzie podpięty do sieci komputer z kamerą internetową. Klient musi przedstawić dowód osobisty i drugi dokument ze zdjęciem - celem potwierdzenia tożsamości. W trakcie rozmowy konsultant infolinii potwierdzi dane z dowodu i zada niezbędne pytania.

Następnie odezwie się do niego doradca i po weryfikacji danych będzie można podpisać umowę w systemie bankowości internetowej PekaoBiznes24, przy użyciu kodu SMS.

Dla kont firmowych z segmentu MŚP założonych zdalnie w Banku Pekao obowiązuje limit dzienny dla transakcji wynoszący 100 tys. zł i miesięczny w kwocie 1 mln zł. Możliwe jest zniesienie limitów, ale wymaga ono osobistej weryfikacji reprezentanta firmy przez pracownika banku.

„Wideoweryfikacja to rozwiązanie dla właścicieli firm, którzy chcą założyć konto w naszym banku, ale ze względu na natłok obowiązków bądź panującą sytuację epidemiczną, wolą nie spotykać się z doradcą, ani nie wybierać się do oddziału”- mówi Magdalena Zmitrowicz, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A., odpowiedzialna za Pion MŚP.

Pekao wprowadziło rozwiązanie zdalnego zakładania rachunku nie tylko dla firm z jednoosobową reprezentacją, ale także dla dużych przedsiębiorstw. „W ramach procesu możemy zadzwonić do każdego reprezentanta spółki, zweryfikować jego tożsamość i następnie zrealizować otwarcie rachunku” - dodaje Tomasz Styczyński, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A., odpowiedzialny za Pion Bankowości Korporacyjnej.

Data publikacji 30.04.2020, 10:41
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP