Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Współpraca transgraniczna na rzecz walki z pandemią (komunikat)

30.04.2020, 13:23aktualizacja: 30.04.2020, 13:23

- MFiPR informuje:

Mamy dodatkowe 3 miliony euro na zmagania z COVID-19. Z oszczędności w programie Polska- Białoruś-Ukraina szpitale, przychodnie i ośrodki opieki społecznej zakupią sprzęt oraz środki ochrony osobistej. Skierowanie środków unijnych na walkę z pandemią to element Funduszowego Pakietu Antywirusowego, przygotowanego w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej.

- Koronawirus nie zna granic, a pandemia ogarnęła cały świat. Na walkę z COVID-19 skierowaliśmy kolejne fundusze unijne. Skorzystają z nich polscy, ukraińscy i białoruscy beneficjenci z 12 realizowanych już projektów w obszarze ochrony zdrowia na terenach przygranicznych – mówi minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

30 partnerów współpracujących obecnie w ramach 12 projektów opieki zdrowotnej uzyskało już wcześniej prawie 24 miliony euro na wsparcie szpitali, służb ratunkowych i innych jednostek medycznych. Dotacje te są przeznaczone między innymi na bezpieczeństwo epidemiologiczne, opiekę zdrowotną matki i dziecka, onkologię oraz intensywną opiekę medyczną.

Dodatkowe pieniądze z funduszy europejskich pozwolą wprowadzić nowy sprzęt, wzmocnić zdalną współpracę transgraniczną oraz przeprowadzać testy na koronawirusa. Dzięki wsparciu służby medyczne będą sprawniej i skuteczniej nieść pomoc pacjentom oraz przeciwdziałać skutkom pandemii.

Program Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina od prawie 16 lat współfinansuje projekty, które przyczyniają się do poprawy jakości życia mieszkańców wschodniej Polski oraz zachodniej Ukrainy i Białorusi.

Kraje wspólnie realizują wyzwania na obszarach przygranicznych w wielu aspektach. Ułatwienie dostępu do systemu ochrony zdrowia, przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się chorób ponad granicami i bezpieczeństwo publiczne to priorytetowe działania od samego początku istnienia tego programu.

kom/ ryb/

Data publikacji 30.04.2020, 13:23