GROCLIN SA (7/2020) Informacja o zamiarze ujęcia w sprawozdaniu finansowym za rok 2019 jednorazowych zdarzeń wpływających na wyniki finansowe

08.05.2020, 19:28aktualizacja: 08.05.2020, 19:28

Raport bieżący 7/2020

Zarząd GROCLIN Spółka Akcyjna z siedzibą w Grodzisku Wielkopolskim ("Spółka/Emitent") informuje, że w toku prac nad sporządzeniem jednostkowego sprawozdania finansowego Emitenta oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej GROCLIN dokonano analizy wartości aktywów posiadanych przez Spółkę. W wyniku dokonanego przeglądu oraz przeprowadzonych wycen wartości aktywów została podjęta decyzja o dokonaniu odpisów i rezerw o łącznej wartości 22.121 tys. PLN w jednostkowym sprawozdaniu finansowym Emitenta oraz o łącznej wartości 16.052 tys. PLN w sprawozdaniu skonsolidowanym, które odpowiednio negatywnie wpłyną na jednostkowe i skonsolidowane wyniki za rok 2019.

Na ww. operacje składają się przede wszystkim odpisy związane z trwałą utratą wartości aktywów zaangażowanych w biznes poszyciowy w następstwie wycen dokonanych do potencjalnych cen sprzedaży aktywów wynikających z posiadanych przez Spółkę ofert zakupu i listów intencyjnych (m.in. komunikowanych raportem bieżącym nr 5/2020), a także w związku z toczącą się likwidacją spółki Groclin Seating GmbH (raport bieżący nr 17/2019) .

Rezerwy oraz odpisy, o których mowa powyżej zostaną odpowiednio ujęte w jednostkowym oraz skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za rok 2019.

Alokacja odpisu obejmować będzie w jednostkowym sprawozdaniu finansowym: (i) rzeczowe aktywa trwałe i wartości niematerialne, (ii) udziały w jednostkach zależnych prowadzących działalność na Ukrainie i Niemczech i odpowiednio w sprawozdaniu skonsolidowanym: (i) rzeczowe aktywa trwałe i wartości niematerialne, (ii) rezerwy i zapasy.

Jednocześnie Emitent informuje, że sprawozdanie skonsolidowane i sprawozdanie jednostkowe jest w trakcie weryfikacji przez biegłego rewidenta, dlatego powyższe kwoty mogą ulec zmianie. Ostateczne wielkości zostaną przedstawione w sprawozdaniach, których publikacja nastąpi w dniu 22 czerwca 2020 r.

Zarząd Emitenta informuje, że aktualnie prowadzi również działania mające na celu optymalizację w obszarach kluczowych dla obecnej oraz przyszłej sytuacji Grupy Kapitałowej GROCLIN, do których należą w szczególności (i) posiadany i realizowany portfel zamówień (w następstwie załamania spowodowanego skutkami zatrzymania przemysłu motoryzacyjnego), (ii) optymalizacja źródeł finansowania, (iii) optymalizacja zagospodarowania posiadanych aktywów czy podejmowane inicjatywy związane z pozyskaniem inwestora.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz