MFiPR: Rządowe wsparcie dla budowy mostu w Stalowej Woli (komunikat)

08.06.2020, 14:39aktualizacja: 08.06.2020, 14:39

- MFiPR informuje:

Budowa przeprawy przez rzekę San w Stalowej Woli weszła w kolejny etap realizacji. Dzisiaj, w obecności minister Małgorzaty Jarosińskiej-Jedynak, podpisana została umowa na przekazanie dotacji celowej z budżetu państwa na opracowanie dokumentacji projektowej dla inwestycji. Wartość wsparcia z rządowego programu Mosty dla Regionów to 3,76 miliony złotych.

- Inwestycje i rozwój są tam, gdzie da się dojechać. Aby zapewnić wszystkim obszarom Polski zrównoważony rozwój, potrzebna jest nowoczesna infrastruktura drogowa. To nie tylko autostrady, drogi ekspresowe i krajowe, lecz także przeprawy nad rzekami na drogach samorządowych. Ich powstawanie ma ułatwić program Mosty dla Regionów - mówiła minister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Most w Stalowej Woli połączy miasto z ważnymi drogami krajowymi prowadzącymi w kierunku dużych węzłów komunikacyjnych. Lepsze będą też połączenie drogowe między województwem podkarpackim a lubelskim i świętokrzyskim. Przeprawa na rzece San oraz budowa nowej drogi wojewódzkiej poprawi konkurencyjności regionu pod względem komunikacyjnym, gospodarczym i turystycznym.

Dofinansowany projekt zakłada budowę nowego odcinka drogi wojewódzkiej nr 855 Zaklików-Stalowa Wola wraz z budową mostu na rzece San. Przewidywana długość całkowita mostu to około 2 kilometry. Szacowany koszt budowy to około 360 milionów złotych. Przygotowanie dokumentacji wyniesie około 4,7 miliony złotych, z czego 80 procent, czyli 3,76 miliony złotych samorząd województwa otrzyma z budżetu państwa.

Prace planistyczne dotyczące tej przeprawy powinny zakończyć się do końca 2022 roku i w następnym roku będzie można rozpocząć budowę.

Na realizację programu Mosty dla Regionów rząd przeznaczył około 2,3 miliarda złotych. W programie można było ubiegać się o dotację na dofinansowanie zadań dotyczących przygotowania dokumentacji . Po zakończeniu prac projektowych samorządy będą mogły ubiegać się o dofinansowanie z Funduszu Dróg Samorządowych kosztów budowy przeprawy mostowej wraz z niezbędnymi drogami dojazdowymi.

kom/ ryb/

Data publikacji 08.06.2020, 14:39