POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA (29/2020) Rozpoczęcie negocjacji w trybie wyłączności z Tauron Polska Energia S.A. dotyczących nabycia przez PGNiG S.A. 100% udziałów w spółce TAURON Ciepło Sp. z o.o.

16.06.2020, 16:03aktualizacja: 16.06.2020, 16:03

Raport bieżący 29/2020

Zarząd spółki Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. ("PGNiG", "Emitent") informuje, że w dniu 16 czerwca 2020 r. PGNiG rozpoczął negocjacje w trybie wyłączności z Tauron Polska Energia S.A. dotyczące nabycia 100% udziałów w spółce TAURON Ciepło Sp. z o.o. ("Transakcja").

Finalizacja Transakcji planowana jest na I kwartał 2021 roku i uzależniona jest od spełnienia istotnych warunków zawieszających, w tym uzyskania wymaganych zgód administracyjnych i korporacyjnych.

TAURON Ciepło Sp. z o.o. prowadzi działalność związaną w głównej mierze z wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą ciepła oraz wytwarzaniem energii elektrycznej. TAURON Ciepło Sp. z o.o. dysponuje sieciami ciepłowniczymi o łącznej długości 857 km zlokalizowanymi w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej. Na moce wytwórcze TAURON Ciepło Sp. z o.o. składa się łącznie 1160 MWt mocy cieplnej oraz 347 MWe mocy elektrycznej, które ulokowane są w 3 elektrociepłowniach oraz obszarze ciepłowni lokalnych. W 2019 r. TAURON Ciepło Sp. z o.o. wygenerował sprzedaż ciepła na poziomie 12,01 PJ (przy produkcji własnej na poziomie 6,02 PJ) oraz energii elektrycznej netto na poziomie 1,20 TWh.

Zakup udziałów w spółce TAURON Ciepło Sp. z o.o. jest zgodny ze Strategią Grupy Kapitałowej PGNiG na lata 2017-2022 z perspektywą do 2026 roku, opublikowaną raportem bieżącym nr 19/2017 z dnia 13 marca 2017 r., w zakresie rozwoju Grupy Kapitałowej PGNiG w obszarze energetyki i ciepłownictwa.

Jednocześnie PGNiG informuje, że na podstawie art. 17 ust. 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE opóźniła ujawnienie następujących informacji poufnych:

- decyzji Zarządu PGNiG z dnia 17 września 2019 roku o złożeniu wstępnej, niewiążącej oferty nabycia 100% udziałów w spółce TAURON Ciepło Sp. z o.o. należących do spółki Tauron Polska Energia S.A.

- decyzji Zarządu PGNiG z dnia 19 maja 2020 roku o złożeniu wiążącej oferty nabycia 100% udziałów w spółce TAURON Ciepło Sp. z o.o. należących do spółki Tauron Polska Energia S.A.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz