MFiPR: O pożyczkach płynnościowych i działaniach w regionie – wizyta na Dolnym Śląsku (komunikat)

24.06.2020, 16:20aktualizacja: 24.06.2020, 16:20

- MFiPR informuje:

Wsparcie z Funduszowego Pakietu Antywirusowego oraz rozmowy z samorządowcami były głównymi punktami wizyty minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzaty Jarosińskiej-Jedynak na Dolnym Śląsku, gdzie odwiedziła Bielawę i Wałbrzych.

Pierwszym punktem wizyty było spotkanie w Wielobranżowej Spółdzielni Socjalnej ARTE, która oprócz korzystania z funduszy europejskich, otrzymała także pomoc w ramach Funduszowego Pakietu Antywirusowego. Pożyczkę płynnościową spółdzielnia przeznaczyła na bieżącą działalność i ograniczenie ekonomicznych skutków epidemii koronawirusa, w tym na wynagrodzenie pracowników i koszty administracyjne.

- To ważne, że tzw. podmioty ekonomii społecznej, które działają na rzecz najbliższej społeczności, mogą skorzystać z pomocy finansowej w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. Cieszę się, że oferowane przez nas wsparcie spotyka się z dużym zainteresowaniem, w tym także naszych wcześniejszych beneficjentów. Do tej pory rozdysponowaliśmy ponad 1,1 mln zł – podkreśliła minister Jarosińska-Jedynak.

Spółdzielnia Socjalna ARTE w Bielawie realizuje usługi z zakresu budownictwa, pielęgnacji zieleni, powstają tam również unikatowe, ręcznie malowane wyroby ceramiczne. To jeden z wielu podmiotów ekonomii społecznej, którego władze zdecydowały się skorzystać z dedykowanego wsparcia antykryzysowego.

Minister Jarosińska-Jedynak zaznaczyła, że warunki pomocy są preferencyjne – pożyczki są nisko oprocentowane, a podmioty je otrzymujące mogą skorzystać z 12-miesięcznej karencji spłaty. - Wprowadziliśmy także możliwość częściowego umarzania pożyczek, pod warunkiem utrzymania miejsca pracy – powiedziała minister i dodała, że pożyczki są udzielane przez pośredników. W województwie dolnośląskim tę rolę pełni Fundusz Regionu Wałbrzyskiego.

Oprócz spotkania w Spółdzielni, minister wraz z ministrem Michałem Dworczykiem, szefem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, wzięła udział w spotkaniach z samorządowcami, m.in. z powiatu dzierżoniowskiego i wałbrzyskiego. Rozmowy dotyczyły spraw regionalnych, w tym także Funduszu Sprawiedliwej Transformacji.

kom/ jml/

Data publikacji 24.06.2020, 16:20