J.W. CONSTRUCTION HOLDING SA (52/2020) Zawarcie umowy kredytowej

25.06.2020, 19:26aktualizacja: 25.06.2020, 19:26

Raport bieżący 52/2020

Zarząd spółki pod firmą J.W. Construction Holding S.A. z siedzibą w Ząbkach ("Spółka") informuje, że w dniu 25 czerwca 2020 r. Spółka zawarła z Bankiem Millennium S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank") umowę kredytową na podstawie, której Bank udzielił Spółce kredytu obrotowego w wysokości 49.900.000,00 zł ("Kredyt"), na finansowanie inwestycji Bliska Wola Etap D w Warszawie przy ul. Kasprzaka/Prymasa Tysiąclecia.

Istotne warunki Kredytu :

1)ostateczny termin spłaty Kredytu został ustalony na 22 grudnia 2021 r.

2) splata kredytu będzie następowała w 3 ratach :

W dniu 22 października 2021 r. kwota 16.633.300,00 zł

W dniu 22 listopada 2021 r. kwota 16.633.300,00 zł

W dniu 22 grudnia 2021 r. kwota 16.633.300,00 zł

3) oprocentowanie jest zmienne w okresach miesięcznych opartych na stawce bazowej WIBOR 1M powiększonej o marżę Banku;

3) prawne zabezpieczenie Kredytu stanowią

a) oświadczenie Spółki o poddaniu się rygorowi egzekucji z art. 777 §1 pkt. 5 k.p.c. do kwoty 79.840.000,00 (słownie: siedemdziesiąt dziewięć milionów osiemset czterdzieści tysięcy 00/100) zł na rzecz Banku jako zabezpieczenie spłaty należności głównej, odsetek oraz wszelkich kosztów związanych z dochodzeniem spłaty wierzytelności z tytułu udzielonego kredytu.

b) Cesja praw z kontraktów na wybudowanie i sprzedaż lokali niemieszkalnych w realizowanej przez Spółkę inwestycji Bliska Wola Etap DK w Warszawie przy ul. Kasprzaka/Prymasa Tysiąclecia.

c) Zastaw rejestrowy oraz zastaw finansowy na rachunkach bankowych prowadzonych przez Bank do obsługi wpływów z tytułu zawartych umów na sprzedaż lokali niemieszkalnych w realizowanej przez Spółkę inwestycji Bliska Wola Etap DK w Warszawie przy ul. Kasprzaka/Prymasa Tysiąclecia.

d) Gwarancja w kwocie 39.920.000,00 zł (80 % wysokości kredytu) udzielona przez Bank Gospodarstwa Krajowego S.A. w ramach Umowy portfelowej linii gwarancyjnej Funduszu Gwarancji Płynnościowych PLG-FGP z terminem ważności do dnia 22 marca 2022 r ("Gwarancja").

4) uruchomienie Kredytu następuje po przedłożeniu w Banku zabezpieczeń wskazanych w ust. 3 powyżej litera b)-d).

5) Zgodnie z warunkami Gwarancji Kredyt nie może być wykorzystany na spłatę zobowiązań finansowych.

6) Umowa nie przewiduje dodatkowych kar umownych poza standardowe zapisy stosowane przez Bank w tego typu umowach.

Spółka środki z pozyskanego Kredytu przeznaczy na sfinansowanie części kosztów związanych z realizacją przez Spółkę inwestycji w Warszawie przy ul. Kasprzaka/Prymasa Tysiąclecia "Bliska Wola" Etapy: DK i DM.

Spółka uznała, iż informacja o fakcie przyznana kredytu bankowego w tej wysokości jest istotną informacją w obecnej sytuacji gospodarczej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz