POWSZECHNY ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SA (27/2020) Informacje udzielone akcjonariuszowi poza walnym zgromadzeniem na podstawie art. 428 Kodeksu spółek handlowych

14.07.2020, 16:46aktualizacja: 14.07.2020, 16:46

Raport bieżący 27/2020

Zarząd Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej ("PZU SA", "Spółka") przekazuje poniżej treść informacji, jakie zostały przekazane w dniu dzisiejszym akcjonariuszowi Spółki, poza walnym zgromadzeniem, w odpowiedzi na zgłoszone przez niego pytania w trybie art. 428 § 6 Kodeksu spółek handlowych w dniu 30 czerwca 2020 roku.

1. W jaki sposób zarząd ocenia zmieniające się otoczenie biznesowe oraz zmianę polityk największych instytucji finansowych w tym zwłaszcza największych światowych towarzystw reasekuracyjnych z których usług PZU korzystało w przeszłości w stosunku do sektorów wysokoemisyjnych w tym zwłaszcza polskiego sektora energetycznego i górnictwa węglowego?

Współpraca PZU z czołówką światowych firm reasekuracyjnych bazuje zarówno na bardzo dobrych relacjach jak i wieloletniej kontynuacji rozwiązań biznesowych, mających na celu zapewnienie optymalnej ochrony reasekuracyjnej dla Spółki. Mając na względzie dotychczasową wieloletnią współpracę pomiędzy PZU a rynkami reasekuracyjnymi, wpływ decyzji niektórych z czołowych reasekuratorów w temacie unikania ekspozycji węglowej na dotychczasową współpracę będzie ograniczony.

Część rynków od dłuższego czasu (2017-2018) komunikowała wprowadzanie koncepcji "anti-coal policy". Rynek reasekuracji nie jest jednorodny, i zmiany polityk nie dotyczą poszczególnych rynków w takim samym zakresie i wymiarze. PZU, ze względu na skalę działalności i stabilność finansową, w ramach obowiązującego prawa może korzystać z rynku reasekuracyjnego w bardzo szerokim zakresie.

2. W jakim stopniu decyzje największych światowych towarzystw reasekuracyjnych wpłynęły na dostęp PZU do usług reasekuracyjnych dla nowych projektów węglowych oraz ich koszty dla grupy kapitałowej PZU? Czy PZU prognozuje wzrost tych kosztów w 2020 oraz 2021 roku w związku z pandemią COVID19?

W odniesieniu do nowych projektów węglowych, dostęp pojemności reasekuracyjnej na niektórych rynkach został ograniczony, co może wpływać na poziom cen za ochronę. Obecnie trudno jest ocenić ewentualny wzrost kosztów w 2020 oraz 2021 roku w związku z pandemią COVID19 z uwagi na to, że na ceny na globalnym rynku reasekuracyjnym wpływają również inne czynniki.

3. W szczególności zgodnie z analizą prawną, na podstawie której zgłoszono do Komisji Nadzoru Finansowego nieprawidłowości w funkcjonowaniu podmiotu nadzorowanego związane z naruszeniem obowiązków nałożonych w art. 55 ust. 2b w zw z art. 49b ustawy z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości (tekst jednolity: Dz.U. z 2019 roku poz. 351, z pózn zm.) w szczególności w zakresie zadośćuczynienia wymogom ujętym w art. 49b ust. 2 pkt 5 u.o.r oraz art 49b ust. 3 u.o r. - poprzez zaniechanie zawarcia przez Grupę PZU w oświadczeniu na temat informacji niefinansowych sporządzonym dla tej Grupy i jej jednostki dominującej PZU opisu stosowanych polityk w odniesieniu do zagadnień związanych ze środowiskiem naturalnym - w szczególności klimatem - i rezultatów stosowania tych polityk; opisu istotnych ryzyk związanych z działalnością jednostek wchodzących w skład Grupy PZU i mogących wywierać niekorzystny wpływ na środowisko naturalne (zwłaszcza w zakresie związanym ze zmianami klimatu i pośrednim wpływem Grupy PZU na ich postępowanie), w tym ryzyk związanych z produktami jednostek Grupy PZU lub ich relacjami z otoczeniem zewnętrznym, w tym z kontrahentami oraz opisu zarządzania tymi ryzykami a w konsekwencji również zaniechanie przedstawienia rzetelnych informacji niefinansowych w zakresie niezbędnym dla oceny rozwoju, wyników i sytuacji podmiotu oraz wpływu działalności Grupy PZU na zagadnienia związane z ochroną środowiska, w tym pośrednim wpływem na zmiany klimatu mam pytanie do przedstawiciela Rady Nadzorczej o ocenę powyższych braków na ocenę sprawozdania zarządu, sprawozdania niefinansowego oraz przygotowanie grupy kapitałowej PZU w 2019 r. na ryzyka szybszej transformacji energetycznej i gospodarczej w kierunku niskoemisyjnym niż zakładanej w scenariuszach rządu RP oraz spółek, których większościowym akcjonariuszem jest Skarb Państwa, a które stanowią część portfela inwestycyjnego oraz kredytowego jednostek w Grupie Kapitałowej PZU oraz są ubezpieczane przez PZU w ramach TUW PZU?

Raport niefinansowy Grupy PZU i PZU SA za rok 2019 został opracowany zgodnie z obwiązującymi wymogami regulacyjnymi dotyczącymi raportowania niefinansowego, zawartymi w przytoczonej ustawie o rachunkowości z 29 września 1994 roku.

Ponadto, raport uwzględnia międzynarodowy standard raportowania Global Reporting Initiative (GRI Standards), międzynarodowe wytyczne raportowania zintegrowanego (International Integrated Reporting Council, IIRC), a także wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące sprawozdawczości w zakresie informacji niefinansowych z wyszczególnieniem zgłaszania danych dotyczących klimatu oraz rekomendacje Grupy Zadaniowej ds. Ujawniania Informacji Finansowych Związanych z Klimatem (TCFD).

W przedmiocie zagadnień związanych ze środowiskiem naturalnym, w raporcie niefinansowym Grupy PZU za 2019 rok zostały opublikowane informacje dotyczące zarówno bezpośredniego, jak i pośredniego wpływu na środowisko. Ponadto, informacje zostały przedstawiono zgodnie z wytycznymi UE dotyczącymi sprawozdawczości niefinansowej suplement dotyczący zgłaszania informacji związanych z klimatem (2019/C209/01).

Na dzień sporządzenia raportu niefinansowego za 2019 rok w następujących rozdziałach:

• 1.5 Strategiczne wyzwania przyszłości - Stawianie czoła wyzwaniu zmian klimatu,

• 3.1 Nasz biznes w obliczu zmian klimatu,

• 3.2 Nasze bezpośrednie oddziaływanie na środowisko,

• 6.1 Ład korporacyjny oraz zarządzanie ryzykiem z uwzględnieniem czynników ESG i klimatycznych

- zostały przedstawione elementy podejścia oraz stosowanych praktyk w tym zakresie, m.in.: adaptacja do zmian klimatu, analiza ryzyka środowiskowego do przyjętego modelu zarządzania ryzykiem oraz wpływ działalności na klimat.

Zgodnie z opublikowanymi w raporcie informacjami, Grupa PZU planuje dalszy rozwój strategicznego podejścia do kwestii klimatycznych, co w przyszłości znajdzie odzwierciedlenie w politykach, zachowując zgodność z trendami sektorowymi, a także uwarunkowaniami polskiego rynku i gospodarki, w tym transformacji energetycznej.

Jednocześnie, zgodnie z informacją przekazaną akcjonariuszowi 26 maja 2020 roku na WZA PZU SA, trwają zaawansowane prace m.in. nad Polityką środowiskową, Polityką praw człowieka oraz Polityką zrównoważonego inwestowania. Grupa PZU realizuje i podtrzymuje złożone w 2019 r. deklaracje dotyczące dążenia do zero-emisyjności w zakresie bezpośrednim.

Istotne działania w odniesieniu do zagadnień związanych ze środowiskiem naturalnym wdrożone w Grupie PZU po dacie publikacji raportu niefinansowego za 2019 rok zostaną zawarte w sprawozdaniu niefinansowym za 2020 rok.

Rada Nadzorcza PZU SA dokonała pozytywnej oceny sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej PZU i PZU SA za 2019 rok oraz jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za okres od 1 stycznia 2019 r. do 31 grudnia 2019 r w zakresie zgodności ich treści z księgami, dokumentami oraz stanem faktycznym. Ocena sprawozdań finansowych dokonana została w oparciu o informacje i dane uzyskane w toku prac Rady Nadzorczej PZU SA oraz Komitetu Audytu Rady Nadzorczej PZU SA, w tym przekazanych przez Zarząd PZU SA oraz biegłego rewidenta - KPMG Audyt sp. z o.o. sp.k., na podstawie uprawnień wynikających z przepisów powszechnie obowiązujących oraz regulacji wewnętrznych.

4. PZU było liderem konsorcjum ubezpieczającego budowę elektrowni węglowej Ostrołęka C. Projekt ten nie zostanie ukończony. PZU ubezpiecza też spółki wydobywające ponad 80% węgla kamiennego oraz brunatnego w Polsce oraz elektrownie węglowe, których moc osiągalna jest większa niż 50% mocy KSE. Dlaczego brak w raportach zarządu oraz w raporcie niefinansowym za 2019 rok informacji o roli PZU w ubezpieczaniu sektora węglowego w Polsce? Czy PZU uważa zaangażowanie w ten sektor za informację nieistotną dla akcjonariuszy GK PZU?

Informacje dotyczące danych związanych z umowami ubezpieczeniowymi objęte są tajemnicą ubezpieczeniową i nie są publikowane przez Grupę PZU.

Definiowanie merytorycznej treści raportu niefinansowego za 2019 rok odbyło się zgonie z międzynarodowymi wytycznymi. Na podstawie wyników analizy przeprowadzonej na etapie identyfikacji kluczowych kwestii wskazanych podczas sesji dialogowej z interesariuszami, przeprowadzonej wśród interesariuszy ankiety oraz warsztatów wewnętrznych wskazano 14 istotnych tematów z 6 obszarów odpowiedzialności. Zgodnie z podejściem wynikającym z zasady istotności poszczególne informacje niefinansowe zostały przedstawione w zakresie, w jakim są niezbędne do oceny rozwoju, wyników i sytuacji Grupy PZU.

5. PZU Życie rozwija się dynamicznie w Polsce. Jednocześnie PZU jest odpowiedzialna za ubezpieczanie w ramach PZU TUW większości polskich kopalni i elektrowni węglowych. Spalanie węgla z tych kopalni (zarówno węgla kamiennego jak i węgla brunatnego) przez gospodarstwa domowe jest jedną z głównych przyczyn smogu oraz jednej z najgorszych jakości powietrza w Polsce w całej UE. Spalanie węgla przez elektrownie węglowe z kolei przyczynia się do wzrostu częstotliwości i intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych takich jak susze rolnicze, powodzie, intensywne i huraganowe wiatry oraz pożary. Największe światowe towarzystwa ubezpieczeniowe mówią, że świat, w którym średnia temperatura ziemi wzrasta o 4 stopnie Celsjusza jest nieubezpieczalny. Jak w 2019 roku PZU zarządzało ryzykiem reputacyjnym wynikającym z faktu, że jednocześnie ubezpiecza podmioty, które odpowiedzialne są za intensyfikację zmian klimatu oraz ofiary ekstremalnych zjawisk pogodowych tymi zmianami potęgowane zaangażowaniu grupy kapitałowej PZU w ubezpieczanie spółek oraz instalacji z polskiego sektora węglowego by podejmować decyzje inwestycyjne w 2019 roku w oparciu o pełen obraz ryzyka związanego z działalnością grupy kapitałowej PZU?

W Grupie PZU w trakcie analizy kluczowych ryzyk brany jest pod uwagę zarówno wpływ finansowy, jak i reputacyjny potencjalnego zdarzenia, dodatkowo bada się prawdopodobieństwo możliwości wystąpienia danego zdarzenia. Wyniki takich badań są analizowane przez odpowiednie komórki organizacji, a sytuacja na rynku ubezpieczeń korporacyjnych jest na bieżąco monitorowana.

6. Zgodnie z art. 56 ust. 1 pkt 2 w zw z art 61 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2019 roku poz 623, z późn.zm.) -wymaga przekazywania do publicznej wiadomości informacji bieżących i okresowych w sposób umożliwiający inwestorom ocenę sytuacji gospodarczej, majątkowej i finansowej emitenta. Z uwagi na brak ujawniania informacji związanych ze zmianami klimatu i ich wpływem na działalność jednostek wchodzących w skład Grupy PZU, w tym ilości oraz zakresu umów ubezpieczenia majątkowego zawieranych przez PZU oraz inne jednostki Grupy PZU z podmiotami, których model działalności oparty jest na wydobyciu bądź spalaniu paliw kopalnych, w tym węgla kamiennego i brunatnego oraz wskazania, czy umowy te przenoszą znaczące ryzyko ubezpieczeniowe i jaki jest apetyt na ryzyko w stosunku do tych umów, a tym samym uniemożliwienie inwestorom podejmowanie świadomych decyzji mając na względzie rzeczywistą ocenę sytuacji ekonomicznej Grupy PZU oraz PZU wobec wzrastających kosztów i zagrożeń działalności wydobywczej oraz energetycznej, opartej na paliwach kopalnych doszło do naruszenie przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych. Czy w ocenie zarządu PZU inwestorzy instytucjonalni oraz indywidulani dysponowali w 2019 roku wystarczającą informacją o zaangażowaniu grupy kapitałowej PZU w ubezpieczanie spółek oraz instalacji z polskiego sektora węglowego by podejmować decyzje inwestycyjne w 2019 r. w oparciu o pełen obraz ryzyka związanego z działalnością grupy kapitałowej PZU?

Grupa PZU raportuje zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi je wymogami, w tym przekazuje do publicznej wiadomości informacje bieżące i okresowe zgodnie z wymogami prawa, praktykami rynkowymi oraz dobrymi praktykami spółek notowanych na GPW. Sprawozdania są potwierdzane przez niezależnego audytora, a raporty emitenta zawierają wszystkie informacje wymagane przepisami prawa, zarówno co do ich istotności jak i czasu, niezbędne do podejmowania decyzji inwestycyjnych przez uczestników rynku kapitałowego. Zarząd prowadzi stały dialog z inwestorami i analitykami m.in. organizując regularnie kwartalne konferencje wynikowe oraz uczestnicząc w spotkaniach i konferencjach zarówno dla inwestorów indywidualnych jak i instytucjonalnych.

W raporcie niefinansowym za rok 2019 Grupa PZU odniosła się do kwestii środowiskowych oraz zarządzania ryzykiem z uwzględnieniem czynników ESG i klimatycznych w rozdziałach 1.5, 3.1, 3.2, 6.1. Z roku na rok raporty niefinansowe Grupy PZU zawierają coraz więcej informacji dotyczących wpływu pośredniego i bezpośredniego, co pokazuje, że Grupa PZU przywiązuje dużą wagę do zagadnień środowiskowych. Jednocześnie w związku z obserwowanym w bieżącym roku większym zainteresowaniem inwestorów zagadnieniami ESG, będziemy starali się adresować te kwestie w naszych kolejnych raportach niefinansowych.

Należy wziąć pod uwagę, że obecnie trwają prace na poziomie europejskim (konsultacje Komisji Europejskiej) na temat odnowienia strategii zrównoważonego finansowania, która dostarczy mapę drogową z nowymi działaniami mającymi na celu zwiększenie prywatnych inwestycji w zrównoważone projekty i działania wspierające różne działania określone w Europejskiej Zielonej Umowie oraz zarządzanie i integrację klimatu oraz ryzyka środowiskowego dla naszego systemu finansowego. Jakiekolwiek zmiany prawne w postaci aktualizacji aktów delegowanych Komisji Europejskiej będą wdrażane zgodnie z ustalonymi harmonogramami, jeśli się takie pojawią.

Podstawa prawna: § 19 ust. 1 pkt 12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz