Podczas wirtualnego wydarzenia TIME’S UP UK organizowanego w ramach Międzynarodowego Forum Kobiet Mary Kay Inc. opowiada się za upodmiotowieniem kobiet oraz bezpiecznymi i godnymi warunkami pracy

23.07.2020, 14:14aktualizacja: 23.07.2020, 14:14

DALLAS -- (BUSINESS WIRE) -- 21 maja spółka Mary Kay Inc., która działa na skalę globalną na rzecz upodmiotowienia i przedsiębiorczości kobiet, dołączyła do wirtualnej konferencji w ramach Międzynarodowego Forum Kobiet (IWF), biorąc udział w sesji zatytułowanej „BEZPIECZNE PLANY FILMOWE: Dyskusja panelowa online z TIME’S UP UK”.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20200722005187/en/

Podczas sesji na żywo poruszono nieprzemijający problem molestowania seksualnego kobiet i nadużyć w miejscu pracy, który dotyka kobiety na całym świecie. Organizacja TIME’S UP UK podkreśliła znaczenie zmian w kulturze, aby możliwe było zapewnienie bezpiecznych miejsc pracy wolnych od molestowania, i odniosła się do działań na rzecz zdefiniowania bezpieczeństwa kobiet w branży filmowej za pomocą wytycznych dotyczących intymności.

Wśród prelegentek reprezentujących TIME’S UP UK wystąpiły:

• Dame Heather Rabbatts, przewodnicząca TIME’S UP UK, przewodnicząca Rady Dyrektorów Cove Pictures, kierowniczka Teatru Soho i członkini niewykonawcza zarządu Arts Alliance.

• Ita O’Brien, główna koordynatorka ds. intymności w Wielkiej Brytanii oraz założycielka firmy Intimacy on Set (Intymność na planie), przez którą opracowuje najlepsze praktyki w zakresie intymności i nagości w filmie, telewizji i teatrze oraz szkoli koordynatorów i koordynatorki ds. intymności z całego świata.

„Działania TIME’S UP pomogą wprowadzić szerzej zakrojone zmiany dla kobiet w miejscu pracy – na całym świecie i w poszczególnych branżach – powiedziała Carolyn Passey, dyrektor generalna Mary Kay na Wielką Brytanię i Irlandię. - Jako jedna z organizacji walczących o upodmiotowienie kobiet za pośrednictwem IWF Mary Kay z dumą wspiera kobiety przywódczynie, które przejmują inicjatywę, aby dać innym kobietom głos oraz pomóc im w określaniu własnej tożsamości i granic”.

„Motywem zyskującym coraz większe znaczenie w trakcie rozmów był pozytywny wpływ inicjatywy #MeToo i TIME’S UP na zmianę sposobu działania produkcji medialnych i przejście na lepsze praktyki na wiele nowych sposobów, w szczególności dzięki nowej roli koordynatorki ds. intymności – powiedziała Dame Heather Rabbatts. - Rozmowa na temat bezpiecznych planów filmowych dotyczy tego, w jaki sposób można dokonać przełomu kulturowego w poszczególnych branżach, abyśmy nie musiały ponownie wracać do tego tematu”.

„+Tak+ oznacza tak, +nie+ oznacza nie, a +być może+ oznacza nie – chcemy uczcić i zaakcentować znaczenie słowa +nie+” – podkreśliła Ita O’Brien, mówiąc o procesie, w ramach którego aktorzy mają możliwość wyrażenia swojego poziomu komfortu podczas kręcenia scen intymnych. Intimacy on Set, firma założona przez Itę O’Brien, stworzyła wytyczne umożliwiające przejrzystą komunikację opartą na obopólnej zgodzie nie tylko pomiędzy aktorami, ale także pozostałymi osobami biorącymi udział w kręceniu scen intymnych. „Jasne granice prowadzą do wolności i pomagają zrozumieć, co jest właściwe dla danej osoby”.

„Istotą problemu są granice i sposób, w jakie uczymy się je wyrażać, nie obawiając się o nich mówić – podsumowała Dame Heather Rabbatts. - Korzystanie z mechanizmów, które nas chronią, jest bardzo ważne, abyśmy wiedzieli, kiedy powiedzieć +nie+. Powinno nas to wzmocnić we wszystkich kłopotliwych i trudnych sytuacjach, jakie zdarzają się w życiu osobistym czy zawodowym”.

„To inspirujące, że możemy obserwować ważną pracę, jaką czołowe innowatorki i orędowniczki osiągnęły w ciągu ostatnich kilku lat w zakresie bezpieczeństwa kobiet w miejscu pracy. Misją tych kobiet, należących do najbardziej wpływowych innowatorek w Wielkiej Brytanii, jest wspieranie kolejnego pokolenia kobiet, aby stały się liderkami przyszłości – stwierdziła Marty Wikstrom, członkini IWF U.K. i współprzewodnicząca Konferencji Cornerstone. - IWF działa na rzecz przywództwa kobiet i wspierania równości na całym świecie od roku 1974, a Mary Kay oręduje na rzecz przedsiębiorczości i przywództwa kobiet od 1963 roku. Ta sesja umożliwia zbliżenie różnych stanowisk i z dumą prezentujemy partnerstwo powstałe z inicjatywy kobiet”.

Mary Kay

Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się rozbić tzw. szklany sufit, ponad 56 lat temu założyła firmę kosmetyczną, aby zrealizować trzy cele: stworzyć atrakcyjną ofertę dla kobiet, tworzyć olśniewające produkty oraz uczynić świat lepszym. Z tego marzenia powstała firma warta miliardy dolarów, współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w prawie 40 krajach. Firma Mary Kay prowadzi badania naukowe, które pozwalają na tworzenie nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji skóry, kosmetyków kolorowych, zapachów i suplementów diety. Spółka Mary Kay z zaangażowaniem działa na rzecz umocnienia pozycji kobiet i ich rodzin poprzez współpracę z organizacjami z całego świata, skupiając się na badaniach nad nowotworami, pomocy ofiarom przemocy domowej, upiększaniu naszego otoczenia i zachęcaniu dzieci do realizacji swoich marzeń. Wizja Mary Kay Ash jest nadal żywa dzięki niezwykłym produktom firmy. Więcej informacji znajduje się na stronie MaryKay.com.

Międzynarodowe Forum Kobiet i Leadership Foundation

IWF jest organizacją, do której członkowie mogą dołączyć jedynie poprzez przyjęcie zaproszenia. Organizacja zrzesza ponad 7000 różnorodnych kobiet sukcesu z 33 krajów na 6 kontynentach. MFK promuje przywództwo kobiet oraz wspiera równość na całym świecie poprzez łączenie kobiet sukcesu, zarówno na poziomie międzynarodowym, jak i lokalnym. Do organizacji należą członkinie kierownictwa firm znajdujących się w rankingu Fortune 500, przedstawicielki rządów od szczebla lokalnego po państwowy, liderki organizacji non-profit oraz wybitne przedstawicielki środowiska akademickiego, sztuki i nauki: www.iwforum.org.

TIME’S UP UK

TIME’S UP UK jest organizacją, która działa na rzecz bezpieczeństwa, równości i szacunku w pracy dla wszystkich kobiet. W odpowiedzi na dynamicznie rozwijający się ruch TIME’S UP w USA grupa kobiet z Wielkiej Brytanii – aktorek, producentek, scenarzystek itd. z branży filmowej, telewizyjnej i teatralnej zainicjowała podobną inicjatywę w Wielkiej Brytanii. W celu wywarcia jak największego wpływu inicjatywa działa pod marką TIME’S UP i ma na celu nagłośnić i wzmocnić przekaz już wypromowany w USA.

Ruch w Wielkiej Brytanii ma opierać się na podstawowych punktach pisma solidarnościowego opublikowanego przez TIME’S UP i oświadczenia aktywistek, które pojawiły się na ceremonii rozdania Złotych Globów, które podkreśla potrzebę uwypuklenia związku między doniesieniami o molestowaniu seksualnym w Hollywood a szerszym, systemowym charakterem molestowania i przemocy wobec kobiet we wszystkich branżach, kontekstach i krajach, uznając problem za uniwersalny. Upatrujemy siłę w jedności i maksymalnej współpracy. W oświadczeniu aktywistek jest również mowa o sposobach, w jakie inicjatywa TIME’S UP łączy stale powiększającą się grupę organizacji, ruchów oraz liderów i liderek działających na rzecz eliminowania przemocy na tle płciowym. Działania ruchu w Wielkiej Brytanii są podejmowane w pełnej solidarności z jego wcześniej utworzonymi gałęziami – TIME’S UP UK jest również niedawno powstałą organizacją charytatywną i jako taka może kontynuować swoje działania dzięki wsparciu i datkom. Jak wiadomo, wszyscy mierzymy się z niespotykanymi dotąd wyzwaniami, jednak TIME’S UP skupia się na bezpieczeństwie wszystkich kobiet w miejscu pracy, które teraz oznacza również dom, mamy więc nadzieję, że możemy liczyć na wsparcie: www.timesupuk.org.

Intimacy on Set

Założona w 2018 r. firma Intimacy on Set świadczy usługi koordynacyjne dla branży telewizyjnej, filmowej i teatralnej związane z intymnością, treściami seksualnymi i nagością na planie. Założycielka firmy Ita O’Brien, czołowa koordynatorka ds. intymności Wielkiej Brytanii, jest pionierką tego zawodu i od 2014 r. opracowuje wytyczne w zakresie intymności na planie, które stanowią najlepsze praktyki szeroko stosowane w branży. Firma, wspierana przez ruch TIME’S UP i inne organizacje, działa na rzecz bezpieczeństwa, równości i szacunku w miejscu pracy dla wszystkich. O’Brien pracowała przy wielu ważnych produkcjach, m.in. Normal People (BBC3/Hulu), Sex Education 1 i 2 (Netflix), Gangs of London (Sky Atlantic), The Great (Hulu) oraz I May Destroy You (BBC/HBO), a także wielokrotnie występowała w mediach brytyjskich i międzynarodowych jako czołowa rzeczniczka w tej dziedzinie: www.intimacyonset.com/.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200722005187/en/

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: