Xinhua Silk Road: wegetariańskie kapsułki nowym trendem na rynku suplementów diety w 2020 roku

13.08.2020, 16:35aktualizacja: 13.08.2020, 16:35

PEKIN, 13 sierpnia 2020 /PRNewswire/ -- Wegetariańskie kapsułki stają się nowym trendem jeśli chodzi o międzynarodowy rynek suplementów diety w 2020 roku. Jest to związane z rosnącą świadomością konsumentów, którzy coraz częściej zwracają się w kierunku produktów naturalnych.

Wegetariańskie kapsułki, zarówno w twardych jak i w miękkich otoczkach, są wytwarzane z wykorzystaniem wegetariańskich składników, takich jak tapioka.

W odróżnieniu od kapsułek żelatynowych, które są wytwarzane na drodze hydrolizy kolagenu pochodzenia wołowego, rybnego lub wieprzowego, wegetariańskie kapsułki lepiej zaspokoją popyt wśród wegan oraz osób z określonych grup religijnych i etnicznych, gdzie wykorzystywanie produktów zwierzęcych jest zabronione.

Kapsułki wykonane ze składników roślinnych nie zawierają chemicznych dodatków i generują niskie zanieczyszczenie podczas produkcji. Dodatkowo inercja składników pochodzenia roślinnego sprawia, że kapsułki te są odpowiednie dla wielu różnych wypełnień, w tym olejów rybnych, ekstraktów roślinnych i innych substancji odżywczych, które łatwo ulegają utlenieniu, w celu lepszego ich przechowywania i podawania.

Ludzie dbający o zdrowy styl życia częściej wybierają naturalne, zdrowe i bezpieczne produkty. W świecie suplementów diety wielu producentów i właścicieli marek, w tym Healthy Care, BioBalance, doTERRA, Walgreens, Sam's Club, Colfarm, Benemax, Healtheries i Sports Research, rozpoczęło poszukiwanie roślinnej alternatywy do kapsułek żelatynowych, aby sprostać rosnącemu zainteresowaniu konsumentów.

Także pandemia COVID-19 sprawiła, że konsumenci poddali ponownej ocenie swoje zdrowie, przyzwyczajenia oraz związane z nimi skłonności.

„Nadal obserwujemy zmianę w myśleniu kupujących, jeśli chodzi o wybór pomiędzy naturalnymi i tradycyjnymi produktami” - powiedziała Kathryn Peters, wicedyrektor wykonawczy SPINS, firmy zajmującej się technologią danych, której działalność jest nakierowana na zdrowie klientów.

„Jako że ludzie bardziej skupiają się na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, sprzedaż produktów naturalnych przewyższa sprzedaż innych produktów. Konsumenci inwestują w artykuły do jedzenia, mycia, noszenia i utrzymania domu, które są lepsze dla zdrowia” - dodaje Kathryn.

„Przedsiębiorstwa i właściciele marek, którzy będą wykorzystywać wegetariańskie kapsułki w suplementach diety i ci używający konwencjonalnych kapsułek na pewno poczują ogromną różnicę" - powiedział pracownik VegeGel, jednego ze światowych liderów w zakresie produkcji kapsułek roślinnych ze skrobi.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1228071/Vegetarian_capsule.jpg

Data publikacji 13.08.2020, 16:35