ZM HENRYK KANIA SA W UPADŁOŚCI (19/2020) Wniosek o wyłączenie z masy upadłości.

04.09.2020, 16:43aktualizacja: 04.09.2020, 16:43

Raport bieżący 19/2020

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. w upadłości z siedzibą w Pszczynie ["Spółka"] informuje, iż dnia 3 września 2020 r. Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach X Wydział Gospodarczy doręczył syndykowi masy upadłości, ustanowionemu dla Spółki w postępowaniu upadłościowym - Bartoszowi Klepaczowi, wniosek o wyłączenie z masy upadłości skierowany przez Staropolskie Specjały sp. z o.o. z siedzibą w Goczałkowicach Zdroju, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach, VIII Wydział Gospodarczy KRS, za numerem KRS: 0000125470 ["Wnioskodawca"]. W ramach wniosku Wnioskodawca wnosi o wyłączenie z masy upadłości Spółki oraz wydanie Wnioskodawcy rzeczy wymienionych we wniosku a obejmujących dwieście dwadzieścia dwie pozycje. Ewentualnie, na wypadek braku możliwości wydania w naturze Wnioskodawcy przedmiotów wymienionych we wniosku, Wnioskodawca wnosi o wydanie świadczenia wzajemnego otrzymanego z tego tytułu. Wnioskodawca opiera swoje roszczenia na twierdzeniu o nieważności umowy, na podstawie której Spółka nabyła wymienione we wniosku przedmioty, na skutek braku istnienia zobowiązań ciążących na Wnioskodawcy wobec Spółki, co w ocenie Wnioskodawcy wynika z wystawiania przez Spółkę nierzetelnych faktur VAT, odnośnie których toczy się postępowanie prowadzone przez Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach [o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym 48/2019].

Uprzednio, Wnioskodawca wystąpił również przeciwko Spółce z powództwem o uzgodnienie stanu prawnego ujawnionego w księdze wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym dla trzech nieruchomości położonych w Goczałkowicach-Zdroju wraz z wnioskiem o zabezpieczenie, również opierając swoje roszczenia na twierdzeniach wskazanych powyżej [o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym 15/2020].

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz