Od miłości do nienawiści. Trudna historia Polski opowiedziana obcokrajowcom

01.10.2020, 19:44aktualizacja: 01.10.2020, 19:44

Wydawca Dariusz Sirko/ Okładka nowego wydania „Pocket History of Poland”
Skomplikowana historia naszego kraju jest często trudna do zrozumienia dla przyjeżdżających do Polski obcokrajowców. Napisana przez młodego Polaka książka, angielskojęzyczna „Pocket History of Poland”, próbuje opowiedzieć nasze losy przystępnym dla wszystkich językiem. Właśnie ukazało się jej drugie, poszerzone wydanie.

Na luzie o historii

„Pocket History of Poland” opowiada historię Polski przekazanej czytelnikowi w trakcie przyjaznej pogawędki. Zagraniczni recenzenci książki uznali to za najlepszy sposób na zainteresowanie obcojęzycznych czytelników. Swobodna forma i język dostosowany do współczesnego czytelnika pozwalają lepiej zrozumieć niełatwą historię naszej ojczyzny.

„Zabierając czytelnika w podróż przez czasy osadnictwa, średniowiecze, Polskę mocną i okres okupacji, aż po sprawy bieżące, w +Pocket History of Poland+ opowiadam historię Polski świeżo, nieraz z humorem, jednak zawsze utrzymując powagę ważnych wydarzeń historycznych” – mówi autor Dariusz Sirko. Ostatni rozdział przedstawia znanych i cenionych na świecie rodaków: od noblistek i noblistów po twórczynię nowoczesnych rozwiązań informatycznych.

Inspiracja

„Na pomysł napisania +Pocket History of Poland+ wpadłem podczas pobytu na Maderze, gdzie w ramach projektu mobilności europejskiej prowadziłem cykl spotkań o historii i kulturze Polski. Kontakt z obcokrajowcami uświadomił mi potrzebę opowiedzenia im historii naszego kraju przystępnym i barwnym językiem. Moi zagraniczni znajomi nie mieli czasu na długie studiowanie opasłych tomów naszych dziejów. Stąd pomysł na krótką i, mam nadzieję, ciekawą formę” - mówi Dariusz Sirko.

Książka jest adresowana do obcokrajowców, którzy wiedzą na temat Polski niewiele, ale chcieliby poznać jej historię od początku kształtowania się naszego państwa do czasów współczesnych.

Konsultacja merytoryczna

Konsultacji merytorycznej przy pisaniu książki udzieliła dr Anita Prażmowska z wydziału Historii Międzynarodowej London School of Economics.

Edycją tekstu ze szczególnym uwzględnieniem uatrakcyjnienia języka dla native speakerów zajęła się Amerykanka Cathy Donohue.

W książce znajdują się ilustracje autorstwa Małgorzaty Starszak.

Publikacja jest dostępna w wersji tradycyjnej w punktach najczęściej odwiedzanych przez turystów, w kilkunastu księgarniach stacjonarnych, na polskich i zagranicznych platformach internetowych oraz w formie ebooka w księgarni Amazon.

Nota o autorze

Dariusz Sirko (ur. 1992) jest absolwentem stosunków międzynarodowych Collegium Civitas w Warszawie oraz Graduate School for Social Research certyfikowanych przez Lancaster University przy Polskiej Akademii Nauk.

KONTAKT:

Dariusz Sirko