MFiPR: Tadeusz Kościński Ministrem Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej

06.10.2020, 19:25aktualizacja: 06.10.2020, 19:25

Prezydent Andrzej Duda wręczył Tadeuszowi Kościńskiemu nominację na stanowisko Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej. - poinformowało we wtorek biuro prasowe Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej.

Napisano, że minister Kościński będzie nadzorował dwa resorty: Ministerstwo Finansów (MF) oraz Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR). Nominacja - jak zaznaczono - jest elementem zapowiadanych przez premiera Mateusza Morawieckiego zmian strukturalnych w rządzie.

Wskazano, że Kościński objął kierownictwo nad następującymi działami administracji rządowej: budżet, finanse publiczne, instytucje finansowe i rozwój regionalny.

Przypomniano, że MFiPR koordynuje wdrażanie gospodarczego biznesplanu rządu - Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Zarządza funduszami europejskimi z budżetu UE na lata 2014-2020 na poziomie krajowym i koordynuje ich wdrażanie na szczeblu regionalnym. Resort przygotowuje też nowe rozdanie unijnych funduszy. W tym celu negocjuje kształt unijnych rozporządzeń dla polityki spójności na lata 2021-2027, pracuje nad Umową Partnerstwa (dokument, który pokaże, jak te fundusze będą inwestowane w Polsce) oraz tworzy Krajowy Plan Odbudowy, który pozwoli Polsce sięgnąć po pieniądze z unijnego Funduszu Odbudowy.

Zaznaczono, że resort rozwoju odpowiada również za pozyskiwanie funduszy rozwojowych, zarządzanych przez instytucje unijne (np. Program Horyzont 2020, Plan Junckera), wdraża Mechanizm Finansowy Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Szwajcarsko-Polski Program Współpracy. Pełni także rolę rządowego lidera Funduszu Trójmorza, który przygotowuje inwestycje w zakresie energii, transportu, komunikacji cyfrowej i gospodarki. (PAP)

autor: Ewa Wesołowska

ewes/ drag/