Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: formularze bez imion rodziców utrudnią egzekucję administracyjną

20.10.2020, 12:23aktualizacja: 20.10.2020, 12:26

Usunięcie imion rodziców dłużnika z tytułów wykonawczych w egzekucji administracyjnej wprowadzi bałagan w wydziałach windykacji - alarmuje Prawo.pl, powołując się na ekspertów. Powód? Będzie problem z ustaleniem, czy sprawa dotyczy właściwej osoby, zwłaszcza przy popularnych nazwiskach, bo w starych księgach wieczystych nie ma numerów PESEL właścicieli nieruchomości - wyjaśnia serwis. Resort finansów zmianę tłumaczy ochroną danych osobowych.

Ministerstwo Finansów w nowym rozporządzeniu dotyczącym wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji administracyjnej nie daje możliwości wpisywania imion rodziców dłużnika - przypomina Prawo.pl. Według ekspertów to utrudni pracę m.in. samorządowym wydziałom windykacji, które bez tych danych będą miały kłopot z ustaleniem dłużnika.

Prawo.pl przypomina, że w wielu, zwłaszcza starszych, księgach wieczystych właściciele nieruchomości nie są oznaczeni numerami PESEL. W tym przypadku jedynym wyróżnikiem do prawidłowej identyfikacji właścicieli nieruchomości i przyporządkowanych im ksiąg wieczystych są imiona ich rodziców.

Według ekspertów cytowanych przez portal imiona rodziców zobowiązanego powinny być dalej wpisywane, tak jak do tej pory. „To ułatwia organom egzekucyjnym postępowanie czy poszukiwanie właścicieli i pozwala usprawniać proces egzekucyjny. Bez tego będziemy mieli niezły bałagan” – przekonuje Krzysztof Matyjaszczyk, prezydent Częstochowy, który jest współprzewodniczącym zespołu ds. administracji publicznej i bezpieczeństwa obywateli działającego w ramach Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego.

Według eksperta, jeżeli urząd chcąc ściągnąć należność, np. od pana Jana Nowaka, wpisze tylko jego imię i nazwisko, to pewnie wyskoczy bardzo wiele nieruchomości, których właścicielami są osoby o nazwisku Jan Nowak. „Skąd my mamy wiedzieć, jeśli w połowie tych nieruchomości nie mamy podanego numeru PESEL, że sprawa dotyczy tego konkretnego Jana Nowaka” - pyta ekspert cytowany przez Prawo.pl.

Projektodawcy z kolei uważają, że imiona rodziców to „dane nadmiarowe”. Jak wyjaśnia Elżbieta Czajka z Departamentu Finansów Publicznych w Ministerstwie Finansów, w takich przypadkach zawsze trzeba wyważyć, na ile dane zawarte w tytułach wykonawczych nie godzą w ochronę danych osobowych. We wzorze wprowadzonym w projekcie rozporządzenia kluczowe jest to, że elementów tych nie ma w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Jednak zdaniem samorządowców te dane są niezbędne do właściwej identyfikacji ksiąg wieczystych zobowiązanych. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest zmiana ustawy projektem poselskim, bo zapisy zarówno nowelizacji ustawy, jak i omawianego projektu rozporządzenia, wchodzą w życie dopiero 20 lutego 2021 roku.

Pełen tekst artykułu: https://www.prawo.pl/samorzad/imiona-rodzicow-dluznika-usuniete-z-tytulow-wykonawczych-w,503876.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 20.10.2020, 12:23