MF: zadłużenie Skarbu Państwa na koniec września wzrosło do 1 bln 100,3 mld zł

20.10.2020, 15:38aktualizacja: 20.10.2020, 17:35

Ministerstwo Finansów
Zadłużenie Skarbu Państwa na koniec września 2020 r. wyniosło 1 bln 100,3 mld zł, co oznacza wzrost o 8,9 mld zł względem sierpnia - podało we wtorek w szacunkowych danych Ministerstwo Finansów.

Wedle resortu zadłużenie Skarbu Państwa na koniec września 2020 r. wzrosło o 0,8 proc. wobec końca sierpnia.

Na zadłużenie w podziale według kryterium miejsca emisji składało się: dług krajowy w wysokości ok. 836,8 mld zł, oraz dług w walutach obcych, który wyniósł ok. 263,5 mld zł, czyli 23,9 proc. całego długu skarbowego.(PAP)

pgo/ dym/

Data publikacji 20.10.2020, 15:38