Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Ponad 250 mln zł dla śląskich rodzin na wymianę starych kotłów i pieców (komunikat)

23.10.2020, 16:39aktualizacja: 23.10.2020, 16:40

- MFiPR informuje:

Ponad 250 mln zł dla śląskich rodzin na wymianę starych kotłów i pieców

W ramach programu „Czyste powietrze” ponad 18 tysięcy mieszkańców Śląska otrzyma wsparcie finansowe na wymianę starych i nieefektywnych źródeł ogrzewania. Łączna wartość umów podpisanych przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach to 251 mln zł w ramach dotacji oraz 23 mln zł w pożyczkach.

Program „Czyste powietrze” w zakresie działań realizowanych w województwie śląskim wchodzi w skład „Programu dla Śląska”, który koordynuje Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej.

- Podejmujemy działania, które pomagają w redukcji emisji dwutlenku węgla i poprawią jakość powietrza. Jest to szczególnie ważne na Śląsku, gdzie wiele miast boryka z zanieczyszczeniem powietrza -powiedział wiceminister funduszy i polityki regionalnej Waldemar Buda.

Planowany budżet programu „Czyste powietrze” do 2029 roku, to 103,3 mld zł. Z tego 63,3 mld zł będzie dostępne jako dotacja oraz ulga termomodernizacyjna. Pieniądze nadal są dostępne i można składać wnioski w całym kraju, nie tylko na Śląsku.

Dofinansowanie można otrzymać między innymi na: wymianę źródła ciepła w połączeniu z dociepleniem ścian, wymianę okien lub drzwi, czy montaż mikroinstalacji fotowoltaicznej.

Beneficjentem programu może być tylko osoba posiadająca jednorodzinny budynek mieszkalny.

Program „Czyste powietrze” finansowany jest ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚIGW) oraz wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej.

Więcej informacji na: https://czystepowietrze.gov.pl/

kom/ liv/