Polityka i społeczeństwo

MKiDN: Fundusz Wsparcia Kultury - wsparcie całej branży dotkniętej pandemią (komunikat)

14.11.2020, 14:25aktualizacja: 14.11.2020, 14:26

- MKiDN informuje:

Fundusz Wsparcia Kultury, którego wyniki zostały wczoraj ogłoszone, to wsparcie całego, szerokiego sektora kultury, a nie jedynie pojedynczych artystów. Wszystkie instytucje i przedsiębiorstwa, które poprawnie złożyły wniosek i spełniły kryteria otrzymały wsparcie. Wysokość rekompensaty była obliczana na podstawie danych księgowych i statystycznych za rok 2019. Kryteria dotyczyły m.in. spadku przychodów, liczby zatrudnionych osób czy ilości odwołanych wydarzeń i imprez artystycznych. Pomoc otrzymało ponad 2 tys. podmiotów. Łączny budżet programu wynosi 400 mln zł.

Szerokie wsparcie dla całego sektora

Środki z funduszu mają wesprzeć bieżącą działalność muzyczną, teatralną i taneczną. Należy pamiętać, że wsparcie nie dotyczy jednostkowych postaci – za każdym człowiekiem działającym w kulturze stoi mnóstwo firm i osób, które umożliwiają całą działalność. To firmy nagłośnieniowe, oświetleniowe, osoby zajmujące się księgowością czy wsparciem prawnym. Pomoc otrzymały samorządowe instytucje kultury, przedsiębiorcy i organizacje pozarządowe. Celem Funduszu jest obiektywne wparcie całej branży, która jest systemem naczyń połączonych. Wszystkie instytucje i przedsiębiorstwa, które poprawnie złożyły wniosek i spełniły kryteria pomocowe otrzymały wsparcie.

Przejrzyste kryteria oceny wniosków

Proces przyznawania środków został przeprowadzony obiektywnie w oparciu o poprawność złożonego wniosku oraz danych finansowych poszczególnych instytucji. Wysokość rekompensaty była obliczana na podstawie danych księgowych i statystycznych za rok 2019. Kluczowe kryteria dotyczyły:

- spadku przychodów instytucji/przedsiębiorcy 2020 vs. 2019

- liczby zatrudnionych osób

- liczby odwołanych imprez/wydarzeń artystycznych

- wpływu dofinansowania na lokalną społeczność

- udziału przychodów z muzyki tańca i teatru w ogólnych przychodach (w odniesieniu do przedsiębiorców)

- zadłużenia przedsiębiorców spowodowanego pandemią.

Instytucje ubiegające się o dofinansowanie zobligowane były do odliczenia dotychczasowego wsparcia udzielonego ze strony państwa.

Pełna lista beneficjentów funduszu jest dostępna na stronie https://www.gov.pl/web/kultura/ponad-dwa-tysiace-podmiotow-otrzyma-pomoc-z-funduszu-wsparcia-kultury?fbclid=IwAR2GSxt80QsokFLwwpzJmLtpL-sHbvE5mmVacBt9khZ5KTybZGrb905v5fQ.

kom/ ozk/

Data publikacji 14.11.2020, 14:25