Stalowa Wola: Kulturalne serce miasta będzie biło odnowionym rytmem

16.11.2020, 14:41aktualizacja: 16.11.2020, 18:54

Fot. Wizualizacja
13,5 milionów zł – to kwota, którą miasto Stalowa Wola pozyskało ze środków norweskich za pośrednictwem Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, by przystąpić do realizacji wielkiego zadania, które całkowicie odmieni kulturalne serce miasta – Miejski Dom Kultury. Skrzypiące krzesła sali widowiskowej, czy brak klimatyzacji w salach pozostaną tylko przykrym wspomnieniem.

– Walcząc o tę olbrzymią dotację pokonaliśmy wielką konkurencję, ponad 200 podmiotów z całej Polski. Dotację uzyskało tylko 20 najlepszych projektów, w tym właśnie Stalowa Wola – informuje Lucjusz Nadbereżny prezydent miasta Stalowej Woli.

Dzięki środkom norweskim kulturalne serce Stalowej Woli przejdzie wielką modernizację. Wysłużone i trzaskające stare siedziska w sali widowiskowej zastąpi 725 nowych, wygodnych foteli. Ponadto zmieniona zostanie geometria podłogi, by poprawić widoczność. Zautomatyzowana scena wyposażona zostanie w nowoczesny sprzęt techniczny, inteligentne oświetlenie i nowe kurtyny, powstanie także zapadnia sceniczna do pomieszczenia orchiestronu. Zamontowana zostanie także klimatyzacja z pompą ciepła.

Obecna mała sala kinowa dostosowana będzie do wymogów sali muzyczno – teatralnej wraz z adaptacją dodatkowego pomieszczenia na zaplecze sceniczne i garderobę. Całkowitą zmianę przejdą sale taneczne, sala baletowa Lasowiaków, korytarze, garderoby, pracownia krawiecka i plastyczna, natomiast dwa pomieszczenia socjalno-magazynowe zamienią się w nowoczesną salę kulturalno – edukacyjną, która stanie się miejscem edukacji kulturalnej.

Co istotne, dzięki dofinansowaniu budynek zostanie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, czy seniorów. Dla osób niedosłyszących zaplanowano wykonanie pętli indukcyjnej na dużej sali widowiskowej, a dostęp dla osób niepełnosprawnych na scenę i do garderób na parterze będzie możliwy dzięki platformie schodowej. Udrożnione zostaną też ciągi komunikacyjne, wydzielone miejsca dla osób poruszających się na wózkach, czy fotele dla niepełnosprawnych.

Projekt pn.: „Przebudowa i wykonanie prac konserwatorskich w Miejskim Domu Kultury w Stalowej Woli celem efektywnego wykorzystania dziedzictwa kulturowego” jest połączeniem działań infrastrukturalnych i działań miękkich. Jego ważnym elementem więc będzie realizowana w trakcie jego trwania oraz po jego zakończeniu oferta kulturalno – edukacyjna skierowana do mieszkańców miasta i regionu. Wśród planowanych wydarzeń znajdą się m.in. kwerendy, wystawy, spektakle, festiwale, konferencje, publikacje, a także powołanie Klastra Lasowiackiego skupiającego ponad 80 aktywnie działających podmiotów w regionie, czy utworzenie Działu Zarządzania Dziedzictwem Kulturowym, który będzie odpowiedzialny za gromadzenie, przetwarzanie, promowanie i utrwalanie oraz udostępnienie dziedzictwa Miejskiego Domu Kultury.

– Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do wielkiego sukcesu miasta Stalowej Woli w pozyskaniu tej gigantycznej dotacji. Dziękuję krajom tworzącym Fundusze Norweskie i EOG za wsparcie płynące do naszego kraju oraz miasta. Bardzo dziękuję Panu Wicepremierowi Piotrowi Glińskiemu, Ministrowi Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu za wybór miasta Stalowej Woli do wąskiego grona podmiotów uzyskujących wsparcie – mówi prezydent Stalowej Woli.

Włodarz miasta podziękowania skierował też na ręce Ambasadorów Stalowej Woli w Warszawie: Pani Senator Janiny Sagatowskiej oraz Posła i wiceministra Rafała Webera, którzy tworzą dobry klimat wokół Stalowej Woli. Na ręce Przewodniczącego Rady Miejskiej Stanisława Sobieraja, prezydent podziękował Radnym naszego miasta za wsparcie tego projektu ponad podziałami politycznymi. – To piękny przykład jak kultura łączy – podkreślił Lucjusz Nadbereżny.

– Największe brawa i podziękowania kieruję do wspaniałych pracowników Urzędu Miasta oraz Miejskiego Domu Kultury na czele z dyrektorem Markiem Gruchotą, którzy przez kilka miesięcy bardzo intensywnie pracowali nad tym wnioskiem. To Wasz wielki sukces. Wynik wielkiej pracy, zaangażowania i kompetencji. Cieszę się, że dzięki wspaniałym i zdeterminowanym ludziom, przystępujemy do realizacji naszego wspólnego celu – mówił prezydent Nadbereżny.

Całkowita wartość projektu wynosi: 19 654 725,15 zł, koszty kwalifikowane natomiast 15 908 860,10 zł. Dofinansowanie wynosi: 13 522 531,07 zł i stanowi 85% kosztów kwalifikowanych. Pierwsze prace nad realizacją projektu ruszą początkiem przyszłego roku. Planowo 30 miesięcy później będziemy cieszyć się odnowionym Miejskim Domem Kultury w Stalowej Woli.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.11.2020, 14:41