Ostatni odcinek S6 w woj. pomorskim skierowany do przetargu

09.12.2020, 14:33aktualizacja: 09.12.2020, 15:32

GDDKiA/ S6 - zdjęcie poglądowe
Do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej przekazaliśmy ogłoszenie o przetargu na ostatni z trzech odcinków S6 między Słupskiem a Lęborkiem - obwodnica Słupska - Bobrowniki. Będzie on realizowany, podobnie jak pozostałe, w formule „Projektuj i buduj”.

- W ciągu kilku miesięcy 2020 r. (od sierpnia do grudnia) przygotowaliśmy i ogłosiliśmy przetargi na siedem odcinków trasy S6, w tym Obwodnicę Metropolii Trójmiejskiej, o łącznej długości ok. 104 km.

- W budowie są obecnie trzy odcinki S6 między Bożympolem Wielkim a Gdynią o długości ok. 41 km.

- W III kw. 2021 r. ogłosimy przetargi (formuła „Buduj”) na odcinki od Koszalina do obwodnicy Słupska.

- Cała trasa S6 zostanie ukończona w 2025 r.

Co zamawiamy

Przedmiotem zamówienia, którego ogłoszenie zostało wysłane do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, jest zaprojektowanie i budowa dwujezdniowej drogi ekspresowej S6, między końcem obwodnicy Słupska (węzłem w Redzikowie) a węzłem Bobrowniki, o długości ok. 16 km. Zadanie obejmuje również realizację dwóch węzłów drogowych (Budy i Bobrowniki) oraz infrastruktury towarzyszącej drodze ekspresowej. Będzie to trasa o przekroju po dwa pasy ruchu w każdym kierunku i pasach awaryjnego postoju. To kolejna z inwestycji GDDKiA, w której wykonawca ma możliwość wyboru rodzaju nawierzchni i sam zdecyduje, czy trasę główną zbuduje betonową czy bitumiczną.

„Na wszystkie odcinki S6 między Słupskiem a Lęborkiem ogłosiliśmy już przetargi. Z kolei ponad 40 kilometrów S6 między Bożympolem Wielkim a Gdynią już budujemy. To ważny krok do realizacji tej kluczowej drogi nie tylko dla regionu, ale dla wszystkich, którzy podróżują po województwie pomorskim. Zwłaszcza w okresie wakacyjnym” - powiedział Tomasz Żuchowski, p.o. Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad.

W przyszłym roku kolejne przetargi

Postępowanie obejmuje kolejny odcinek drogi ekspresowej S6 realizowany po decyzji rządu o przeznaczeniu dodatkowych środków z budżetu państwa na budowę tej trasy. W III kw. 2021 r. ruszą przetargi na odcinki od Koszalina do obwodnicy Słupska (obecnie kończy się sporządzanie projektów budowlanych i wykonawczych).

Trzy odcinki już są budowane

W budowie w województwie pomorskim są już trzy odcinki S6 między Bożympolem Wielkim a Gdynią o łącznej długości ok. 41 km. Natomiast w fazie przetargu już wcześniej znalazło się sześć odcinków drogi ekspresowej o łącznej długości ok. 88 km: Leśnice (k. Lęborka) - Bożepole Wielkie (ok. 22 km), druga jezdnia obwodnicy Słupska (dobudowa ok. 9,5 km), Bobrowniki - Skórowo (ok. 13,1 km), Skórowo - Leśnice (ok. 10,9 km) oraz duża i niezwykle ważna inwestycja dla Pomorza - S6 Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej: Chwaszczyno - Żukowo (ok. 16,3 km) oraz Żukowo - Gdańsk Południe (ok. 16 km) wraz z obwodnicą Żukowa (ok. 7 km klasy GP). Budowa wszystkich odcinków drogi ekspresowej S6 w województwie pomorskim wraz z Obwodnicą Metropolii Trójmiejskiej powinna zakończyć się w 2025 r. Do dyspozycji kierowców będzie to łącznie z istniejącymi odcinkami blisko 200 km trasy S6.

Źródło informacji: GDDKiA

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE