KB DOM SA (2/2021) Podpisanie Aneksu do umowy pożyczki

27.01.2021, 22:40aktualizacja: 27.01.2021, 22:41

Raport bieżący 2/2021

Zarząd Korporacji Budowlanej Dom S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż w dniu dzisiejszym podpisany został Aneks do Umowy pożyczki z dnia 19 września 2019r. (dalej: "Umowa") zawartej pomiędzy Emitentem, występującym jako Pożyczkobiorca, a Polnord SA z siedzibą w Warszawie, występująca jako Pożyczkodawca (dalej" "Strony").

Aneks do Umowy zawarty został w związku z pismem Pożyczkobiorcy skierowanym do Pożyczkodawcy o udzielenie mu w oparciu o zawartą Umowę dodatkowej kwoty pożyczki, którą Emitent przeznaczy na pokrycie niezbędnych, bieżących kosztów jego funkcjonowania w roku 2021.

W ramach Aneksu do Umowy Pożyczkodawca udzielił Emitentowi pożyczki w kwocie 65 000,00 zł (słownie: sześćdziesiąt pięć tysięcy złotych), przy czym dodatkowa kwota Pożyczki ma być wypłacona przez Pożyczkodawcę w oparciu o dyspozycje składane przez Pożyczkobiorcę zgodnie z jego potrzebami wynikającymi z bieżącej działalności.

Strony ustaliły, iż Pożyczkobiorca spłaci dodatkową kwotę Pożyczki udzieloną na podstawie Aneksu do Umowy ze środków finansowych uzyskanych ze sprzedaży udziałów w kapitale zakładowym podmiotu zależnego od Emitenta, spółce Korporacja Budowlana Dom sp. z o.o. w restrukturyzacji (dalej: "KB DOM") po zakończeniu procesu jej restrukturyzacji.

W celu zabezpieczenia zwrotu dodatkowej kwoty Pożyczki wraz z odsetkami, wynikającej z Aneksu do Umowy, Pożyczkobiorca zawrze z Pożyczkodawcą (jako zastawnikiem) Umowę Zastawu rejestrowego i Umowę Zastawu zwykłego (która wygaśnie z chwilą wpisu przez Sąd zastawu do rejestru zastawów) na 822 udziałach w kapitale zakładowym KB DOM.

Strony ustaliły, że Pożyczkobiorca zawrze z Pożyczkodawcą Umowę Zastawu, o której mowa powyżej, po uzyskaniu wymaganych prawem zgód tj:

1. zgody Rady Nadzorczej KB DOM na zawarcie Umowy Zastawu (wymaganej zgodnie z przepisem § 8 ust. 2 Umowy Spółki),

2. zgody Walnego Zgromadzenia Emitenta na obciążenie jego aktywów w postaci zastawianych udziałów na zabezpieczenie spłaty dodatkowej kwoty Pożyczki wraz z należnymi odsetkami (wymaganej zgodnie z przepisem § 12 pkt.10 Statutu Pożyczkobiorcy), przy czym zgoda ta powinna zostać udzielona nie później niż przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Emitenta zatwierdzające sprawozdanie finansowe Emitenta za rok obrotowy 2020, a Pożyczkobiorca zobowiązany jest do zawarcia Umowy Zastawu w ciągu 7 (siedmiu) dni roboczych, licząc od dnia podjęcia przez Walne Zgromadzenie Emitenta uchwały w sprawie zgody, o której mowa powyżej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz