ZE PAK SA (5/2021) Zawarcie umowy kredytowej na finansowanie projektu inwestycyjnego w Elektrowni Konin

29.01.2021, 15:31aktualizacja: 29.01.2021, 15:32

Raport bieżący 5/2021

Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin SA ("Spółka", "Kredytobiorca") informuje, że w dniu 29 stycznia 2021 roku Spółka zawarła z Bankiem Polska Kasa Opieki SA umowę kredytu ("Umowa"), na podstawie której udostępniony zostanie Spółce kredyt w łącznej kwocie do 160 milionów złotych ("Kredyt"), przeznaczony na finansowanie projektu inwestycyjnego. Celem Projektu jest przystosowanie istniejącego bloku węglowego, zlokalizowanego na terenie elektrowni Konin do spalania biomasy ("Projekt"). Zmodernizowana instalacja o mocy 50 MWe będzie produkowała energię elektryczną oraz pełniła funkcję rezerwową dla działającego już obecnie bloku biomasowego, zasilającego w ciepło miasto Konin. Po zakończeniu projektu w Elektrowni Konin dostępna będzie generacja mocy ok. 100MWe (2x50MWe) z wykorzystaniem biomasy jako paliwa podstawowego.

Zgodnie z treścią Umowy, kwota kredytu wynosi do 160 milionów złotych, przy czym Spółka zobowiązała się do wniesienia udziału własnego ze środków własnych, w wysokości co najmniej 20% kosztów Projektu, ale nie mniej niż 52,8 mln złotych. Kredyt może zostać wykorzystany nie później niż w terminie do 31 grudnia 2021 roku. Kredytobiorca jest zobowiązany do spłaty Kredytu wraz z odsetkami oraz innymi należnymi kwotami na warunkach określonych w Umowie, przy czym całkowita spłata Kredytu powinna nastąpić do dnia 31 grudnia 2030 roku.

W celu zabezpieczenia spłaty wierzytelności wynikających z Umowy Kredytu, Spółka ustanowiła zabezpieczenia wymagane Umową Kredytu, tj. hipoteka na wskazanych nieruchomościach Elektrowni Konin; zastaw finansowy i rejestrowy na rachunkach bankowych prowadzonych przez Spółkę w Banku Pekao S.A. oraz pełnomocnictwo do każdego z ww. rachunków bankowych; przelew na zabezpieczenie z polis ubezpieczeniowych majątku Elektrowni Konin oraz cesja wierzytelności z umów na dostawę ciepła dla miasta Konin oraz oświadczenie Spółki o poddaniu się egzekucji na podstawie art. 777 § 1 pkt 5 ustawy Kodeks Postępowania Cywilnego.

Stopa oprocentowania mająca zastosowanie do każdego wykorzystania Kredytu jest równa stopie procentowej w stosunku rocznym, będącej sumą marży określonej w Umowie oraz odpowiedniej stopy WIBOR.

Z tytułu udzielenia Kredytu Bankowi przysługują prowizje, których wysokość została ustalona na poziomie nieodbiegającym od stawek rynkowych.

Pozostałe zobowiązania Kredytobiorcy wynikające z Umowy nie odbiegają od powszechnie stosowanych w podobnych transakcjach kredytowych, w szczególności w zakresie utrzymywania wybranych wskaźników finansowych na poziomie określonym Umową.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz