Polityka i społeczeństwo

Do 22 lutego trwają zgłoszenia do Europejskiej Nagrody dla Młodzieży im. Karola Wielkiego 2021

02.02.2021, 08:43aktualizacja: 08.09.2023, 11:36

Parlament Europejski - grafika
Masz 16-30 lat i pracujesz nad projektem o wymiarze europejskim? Do 22 lutego zawalcz o Młodzieżową Nagrodę im. Karola Wielkiego 2021 i zdobądź fundusze na rozwój swojej inicjatywy – zachęca Parlament Europejski.

Parlament Europejski oraz Fundacja Międzynarodowej Nagrody im. Karola Wielkiego w Akwizgranie (Niemcy) co roku przyznają Europejską Nagrodę dla Młodzieży im. Karola Wielkiego projektom realizowanym przez młodych ludzi, które pomagają promować porozumienie między ludźmi z różnych krajów europejskich. Zgłoszenia do przyszłorocznej edycji nagrody można składać do 22 lutego 2021 roku.

Nagroda

Trzy zwycięskie projekty zostaną wyłonione spośród 27 projektów nominowanych przez narodowe jury w każdym państwie członkowskim. Nagroda za najlepszy projekt wynosi 7500 euro, za zajęcie drugiego miejsca – 5000 euro, a za trzecie miejsce – 2500 euro.

Jeśli sytuacja związana z pandemią COVID-19 na to pozwoli, przedstawiciele 27 zwycięskich projektów krajowych zostaną zaproszeni na uroczystość wręczenia nagród, która odbędzie się w Akwizgranie w maju 2021 roku.

Zasady

Aby móc ubiegać się o nagrodę, projekty muszą spełniać następujące kryteria:

propagować wzajemne zrozumienie na szczeblu europejskim i międzynarodowym,
    wspierać budowanie wspólnego poczucia europejskiej tożsamości i integracji,
    proponować wzorce postępowania dla młodych ludzi w Europie,
    dawać praktyczne przykłady współżycia Europejczyków jako jednej wspólnoty.

Więcej informacji na stronie nagrody.

Pytania można wysyłać na adres: ECYP2021@EP.europa.eu.

Nagroda dla Młodzieży im. Karola Wielkiego 2020

Z powodu pandemii, ceremonia wręczenia nagród zaplanowana na maj 2020 r. nie mogła się odbyć. Krajowi laureaci zostali wyłonieni przez krajowe jury, ale zwycięzcy na poziomie europejskim nie są jeszcze znani. W polskiej edycji konkursu zwyciężył projekt "Udział osób głosujących po raz pierwszy w wyborach do Parlamentu Europejskiego" (ang. Participation of First-Time Voters during European Parliament Elections). Inicjatywa ta powstała, by kształtować europejską tożsamość wśród polskiej młodzieży, prezentując korzyści wynikające z uczestnictwa Polski w UE i wyjaśniając dlaczego ważne jest, aby aktywnie uczestniczyć w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Europejscy laureaci obu edycji zostaną ogłoszeni i otrzymają nagrody na tej samej uroczystości w Akwizgranie w 2021 roku.

Pierwsze miejsce w 2019 r. zdobył włoski program radiowy dla studentów i młodych pracowników - Radiophonica IT. Drugą nagrodę otrzymał projekt Your European Citizenship (Twoje obywatelstwo europejskie), dzięki któremu fińska młodzież mogła zaznajomić się z procesem podejmowania decyzji w UE i z innymi kulturami europejskimi. Trzecią nagrodę przyznano organizacji Muslims against Antisemitism (Muzułmanie przeciwko antysemityzmowi) z Austrii.

Harmonogram

Termin składania zgłoszeń: 22 lutego 2021