URSUS SA W RESTRUKTURYZACJI (12/2021) Podpisanie Memorandum of Understanding z Dongfeng Motor Industry

05.02.2021, 22:37aktualizacja: 05.02.2021, 22:38

Raport bieżący 12/2021

W nawiązaniu do Raportu Bieżącego nr 64/2020 z dnia 28 października 2020 Zarząd URSUS S.A. w restrukturyzacji informuje, iż w dniu 5 lutego 2021 roku Emitent oraz China Dongfeng Motor Industry Imp. & Exp. Co., Ltd podpisali Memorandum of Understanding.

W podpisanym MoU Strony potwierdzają i precyzują chęć realizacji kilku różnych projektów motoryzacyjnych, przede wszystkim projektu dotyczącego pojazdów użytkowych odnośnie którego w MoU ustalono główne założenia, harmonogram pracy oraz cele.

Współpracę, z uwagi na złożoność techniczną, wymagane prace inżynierskie i homologacyjne oraz mając na uwadze właściwe realizowanie programu restrukturyzacji Emitenta Strony podzieliły na etapy, które maja doprowadzić do stworzenia, uzyskania homologacji oraz wdrożenia i sprzedaży pojazdów w oparciu o produkty Dongfeng oraz doświadczenie i know-how URSUS. Dotyczy to pojazdów w wersjach: z napędem elektrycznym oraz wodorowym, które jak najszybciej mają zostać wprowadzone na rynek. Strony przewidują prezentację pierwszego z serii pojazdów w drugiej połowie 2021 roku. W MoU dodatkowo uzgodniono, inne aspekty współpracy oraz główne założenia pozyskiwania homologacji.

Realizacja przez URSUS S.A. projektów z China Dongfeng Motor Industry Imp. & Exp. Co., Ltd., wpłynie korzystnie na pozycję konkurencyjną Emitenta i jego udział w rynku pojazdów elektrycznych i wodorowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz