ZM ROPCZYCE SA (5/2020) Zawiadomienie o przekroczeniu progu 50% oraz 75% ogólnej liczby głosów w Spółce

10.02.2021, 13:42aktualizacja: 10.02.2021, 13:43

Raport bieżący z plikiem 5/2020

Podstawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Zarząd Spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że w dniu 10 lutego 2021r. wpłynęło do Spółki zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 pkt 1) w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 5) i 6) oraz art. 87 ust. 3 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych ("Ustawa"), dotyczące przekroczenia progu 50% ogólnej liczby głosów w Spółce, w wyniku zawarcia porozumienia w sprawie nabywania akcji oraz zgodnego działania w celu wycofania z obrotu akcji spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. z siedzibą w Warszawie dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym ("Porozumienie"), łącznie przez następujących akcjonariuszy Spółki: Pana Józefa Siwca, Pana Mariana Darłaka, Pana Roberta Duszkiewicza, Pana Roberta Siwca, Pana Leszka Piczaka, Pana Romana Wenca, Pana Krzysztofa Miąso, Pana Zbigniewa Czapkę oraz Interminex Handelsgesellschaft m.b.H. z siedzibą w Wiedniu.

W ww. zawiadomieniu Porozumienie poinformowało również o przekroczeniu progu 75%. Przekroczenie to wynikało z faktu, iż Pan Józef Siwiec, Pan Marian Darłak, Pan Robert Duszkiewicz, Pan Robert Siwiec, Pan Leszek Piczak, Pan Roman Wenc, Pan Krzysztof Miąso oraz Pan Zbigniew Czapka są stronami porozumienia dotyczącego zgodnego głosowania na Walnych Zgromadzeniach Spółki oraz prowadzenia trwałej polityki wobec Spółki z dnia 26 listopada 2018r. (o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 54/2018), w związku z zawarciem którego jego strony (posiadające łącznie 2.131.162 akcji Spółki, co stanowi 34,05% ogólnej liczby głosów w Spółce) uzyskały pozycję dominującą względem Spółki w rozumieniu art. 4 pkt 14 lit. a) Ustawy, a więc zgodnie z art. 87 ust. 5 pkt 1 Ustawy, strony tego porozumienia - przy uwzględnieniu liczby głosów posiadanych przez podmioty zależne, a więc przez Spółkę, (tj. przy uwzględnieniu 1.753.331 głosów, stanowiących 28,01% ogólnej liczby głosów w Spółce) - posiadają łącznie 3.884.493 głosów, co stanowi 62,06% ogólnej liczby głosów. Interminex Handelsgesellschaft m.b.H. z siedzibą w Wiedniu posiada z kolei 1.317.316 akcji, co stanowi 21,04% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Tym samym - uwzględniając liczbę akcji posiadanych przez członków porozumienia z 26 listopada 2018r. wraz z głosami Spółki, jako podmiotu zależnego, oraz liczbę akcji posiadanych przez Interminex Handelsgesellschaft m.b.H. z siedzibą w Wiedniu - Porozumienie poinformowało o posiadaniu obecnie łącznie 5.201.809 akcji, co stanowi 83,10% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Przedmiotowe zawiadomienie stanowi załącznik do niniejszego raportu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz