Polityka i społeczeństwo

Wydział Promocji Polityki Cyfrowej KPRM: Czekasz na szczepienie? Zadbaj o swoje bezpieczeństwo z aplikacją STOP COVID (komunikat)

12.02.2021, 11:08aktualizacja: 12.02.2021, 11:09

Wydział Promocji Polityki Cyfrowej KPRM informuje:

Czekasz na szczepienie? Zadbaj o swoje bezpieczeństwo z aplikacją STOP COVID

Od dziś część obostrzeń została warunkowo poluzowana. Nie znaczy to, że powinniśmy być mniej ostrożni. Wręcz przeciwnie. To dobry moment, by zacząć korzystać z aplikacji STOP COVID, która może zapobiec kolejnym zakażeniom. To działa!

Korzystaj z aplikacji, to działa – zaapelowali w tym tygodniu naukowcy z brytyjskiego The Alan Turing Institute. Jak dowodzą w swoich badaniach - wzrost liczby użytkowników brytyjskiej aplikacji NHS COVID-19 app (która działa tak samo jak nasza) o każdy 1% przekłada się na spadek infekcji nawet o 2,3%! Na tej podstawie brytyjski resort zdrowia oszacował, że aplikacja zapobiegła około 600 tysiącom nowym infekcjom.

Cudze chwalicie…

Niemcy mają Corona-Warn-App, Irlandczycy - COVID Tracker, Włosi - Immuni, Łotysze – Apturi Covid, Duńczycy - Smitte|stop, Chorwaci - Stop COVID-19, a Brytyjczycy wspomnianą już NHS COVID-19 app. My mamy – STOP COVID – ProteGO Safe.

Co różni te aplikacje? Nic. Może poza liczbą użytkowników. Do tej pory STOP COVID – ProteGO Safe pobrało ponad 1,8 miliona osób. Brytyjską NHS Covid-19 app – 21,7 miliona, niemiecką Corona-Warn-App ma 25,4 miliona użytkowników.

Wszystkie te aplikacje mają jeden podstawowy cel: powiadamiają obywateli danego kraju, w którym zostały wydane, o kontakcie z koronawirusem. Wszystkie też bazują na tych samych mechanizmach i technologiach.

STOP COVID – ProteGO Safe przede wszystkim, podobnie jak inne europejskie aplikacje, wysyła powiadomienia o kontakcie z koronawirusem.

Jak działa system powiadomień aplikacji STOP COVID? – sprawdź.

Znajdziecie w niej także m.in. aktualne informacje o sytuacji epidemiologicznej w poszczególnych powiatach, dane dotyczące liczby zachorowań i test oceny ryzyka zachorowania, który warto regularnie wypełniać. Wkrótce kolejna aktualizacja – w naszej aplikacji znajdziecie też aktualne informacje o liczbie wykonanych szczepień.

Aplikacja to obok noszenia maseczki, zachowywania dystansu i dbania o higienę, kolejny element ochrony przed koronawirusem. Nie zastępuje maseczki, ani podstawowych środków ostrożności. Uzupełnia je. Jak to robi? Wysyłając powiadomienia o kontakcie z koronawirusem. Jak pokazują brytyjskie badania – to działa!

Jeśli dzięki powiadomieniu zachowasz większą ostrożność, np. zrezygnujesz ze spotkania z rodziną lub znajomymi - pomożesz ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa w Polsce. Dlatego stale zachęcamy Polaków do korzystania z tego narzędzia. Stale też udoskonalamy naszą aplikację.

STOP COVID – ProteGO Safe daje m.in. możliwość zapisania się na test, bez konieczności kontaktu z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej. Z tego udogodnienia mogą korzystać wszystkie osoby, które aplikacja powiadomiła o kontakcie z koronawirusem i których wynik dostępnego w aplikacji testu oceny ryzyka, jest niepokojący.

W aplikacji znajdziecie też m.in.:

informacje o statystykach zachorowań na COVID-19 w Polsce,

informacje o wykonanych przez aplikację kontrolach spotkań z osobami, które zgłosiły zachorowanie na COVID-19,

historię aktywności aplikacji (informacje o wykonanych kontrolach, wskazanych zagrożeniach, powiadomieniach systemowych).

Nie wiesz jak działa aplikacja? Tłumaczymy - obejrzyj.

Polska aplikacja jest tak samo bezpieczna jak jej inne, europejskie odpowiedniki. Co więcej – dzięki ciągłym pracom nad jej udoskonaleniem – swoim użytkownikom oferuje więcej funkcjonalności niż inne wdrożone w Unii Europejskiej apki tego typu.

STOP COVID – ProteGO Safe jest także interoperacyjna - czyli współdziała - ze swoimi europejskimi odpowiednikami.

Warto pobrać

A skoro wspomnieliśmy o bezpieczeństwie…

STOP COVID – ProteGO Safe jest całkowicie bezpieczna. Aby skutecznie działała, nie trzeba podawać żadnych swoich danych. Prywatność użytkowników to nasz priorytet. Aplikacja spełnia wyśrubowane normy bezpieczeństwa i ochrony danych – takie same jak inne europejskiej aplikacje.

Przygotowaliśmy ją we współpracy z Komisją Europejską i największymi światowymi firmami technologicznymi – Google i Apple.

Aplikacja nie śledzi lokalizacji, nie ma dostępu do jakichkolwiek danych i plików w telefonie. Jej działanie jest oparte o system Bluetooth. Dzięki niemu aplikacja szuka w naszym otoczeniu innych telefonów, na których jest zainstalowana. Jeśli znajdzie takie urządzenie w odległości maksymalnie 2 metrów, a spotkanie będzie dłuższe niż 15 minut – zapamięta je na 14 dni.

Jeśli w tym czasie osoba, z której urządzeniem spotkało się Twoje, zachoruje – dostaniesz powiadomienie.

WAŻNE! Powiadomienie jest w pełni anonimowe (nie dowiesz się kto je wysłał), a jego otrzymanie nie oznacza, że chorujesz na koronawirusa, ani że musisz iść na kwarantannę. To tylko ostrzeżenie o kontakcie z wirusem. Wraz z powiadomieniem dostaniesz za to praktyczne informacje i wskazówki, co w takiej sytuacji zrobić.

Aplikacja jest bezpłatna i dobrowolna. Jest dostępna w językach polskim, niemieckim, angielskim, rosyjskim, tureckim i ukraińskim.

Pobierz ją już dziś z Google Play lub AppStore.

Więcej informacji na www.gov.pl/stopcovid

Razem możemy pokonać koronawirusa! Pobierz aplikację STOP COVID! – obejrzyj.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ aop/

Data publikacji 12.02.2021, 11:08