CERAMIKA NOWA GALA SA (6/2021) Sprostowanie ujawnień zawartych w skonsolidowanym oraz jednostkowym sprawozdaniu finansowym za rok 2019

14.02.2021, 08:41aktualizacja: 14.02.2021, 08:42

Raport bieżący 6/2021

Zarząd Ceramiki Nowej Gali SA ("Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości informację, że akceptując zalecenie uzyskane z Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego, sprostowuje informację zawartą w jednostkowym i skonsolidowanym rocznym raporcie okresowym za rok 2019. Otóż zdanie zawarte w punkcie "Osądy i założenia kierownictwa w procesie stosowania polityki rachunkowości" (strona 27 skonsolidowanego i strona 26 jednostkowego sprawozdania finansowego), które brzmi:

"Alokacja całej kwoty uzyskanego odpisu do konkretnych elementów składowych tej grupy ma charakter prezentacyjny i informacyjny dla końcowych odbiorców sprawozdań finansowych i została oparta o możliwe do określenia kwoty zawarte w raporcie Deloitte, przy czym część z nich podlegała modyfikacjom przyjętym przez Spółkę."

w połączeniu z notą nr 4 Struktura pozostałych kosztów operacyjnych (w obu sprawozdaniach) mogło sugerować, że części odpisu z tytułu utraty wartości dotyczącego należności handlowy, które weszły w skład aktywów dostępnych do zbycia ("ADDZ"), mogła wynikać z zastosowania zasad wyceny MSSF 5 do tej pozycji. Zgodnie z par. 5 MSSF5 zasadom wyceny tego standardu nie podlegają aktywa finansowe, które mogą wejść do ADDZ, ale przed ich ujęciem w tej grupie powinny zostać wycenione zgodnie z MSSF9 i tak faktycznie zostały wycenione w sprawozdaniach finansowych spółki za rok 2019.

Powyższa poprawka miała tylko charakter błędu w prezentacji i nie wpłynęłaby na zmianę wyceny pozycji sprawozdania finansowego."

Szczegółowa podstawa prawna to § 15 ust. 5 Rozporządzenia w sprawie informacji bieżących i okresowych

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz