Zdrowie i styl życia

Ankieta firmy Womanizer wskazuje, że masturbacja pomaga łagodzić bóle menstruacyjne

02.03.2021, 15:43aktualizacja: 02.03.2021, 15:53

Womanizer
Badanie dotyczące masturbacji podczas miesiączki wskazuje na jej działanie łagodzące bóle menstruacyjne po zaledwie trzech miesiącach regularnej masturbacji.

BERLIN, 2 marca 2021 r. /PRNewswire/ - Połowa globalnej populacji [1] co miesiąc ma menstruację i większość z nich doświadcza w związku z tym rozmaitych dolegliwości bólowych. Chociaż objawy te są powszechne, przeprowadzono na ich temat dotychczas niewiele badań – podobnie jak w przypadku tak wielu tematów związanych ze zdrowiem kobiet. Pojęcie nierówności w stanie zdrowia ze względu na płeć [2] zwraca uwagę na luki w tym zakresie i pokazuje, że kobiety od zawsze były zaniedbywane przez medycynę i pomijane w badaniach naukowych.

W maju 2020 r. firma Womanizer rozpoczęła badanie ankietowe nad masturbacją podczas menstruacji – pierwsze badanie na świecie poświęcone zależności wpływowi masturbacji na łagodzenie bólu menstruacyjnego. W badaniu wzięło udział 486 osób, które miesiączkują.

Wynik? Tak, masturbacja pomaga łagodzić bóle menstruacyjne.

Dlaczego kobiety odczuwają ból podczas miesiączki?

Johanna Rief, dyrektor ds. upodmiotowienia seksualnego w firmie Womanizer, wyjaśnia: „Podczas menstruacji występują skurcze macicy, których celem jest pozbycie się wyściółki nagromadzonej w ciągu miesiąca w przygotowaniu na możliwą ciążę. Dlatego występują bóle menstruacyjne. Skurcze macicy kontrolują również hormony zwane prostaglandynami, których zadaniem jest przekazywanie informacji o bólu; są one również odpowiedzialne na przykład za objawy stanu zapalnego. Im wyższy poziom prostaglandyn, tym silniejsze mogą być bóle menstruacyjne”.

90% osób badanych poleca masturbację

Opinie osób zapytanych podczas badania o to, czy lepszym sposobem na bóle menstruacyjne jest masturbacja czy środki farmakologiczne, rozłożyły się prawie po równo – 43% opowiedziało się za farmaceutykami, a 42% za masturbacją. Najczęstsze odpowiedzi w przypadku pozostałych 15% były następujące: połączenie obydwu powyższych sposobów [3], ciepło, olejki CBD, sen i ćwiczenia. 90% poleciłoby masturbację na łagodzenie bólu, a 85% planuje utrzymanie dotychczasowych praktyk związanych z masturbacją lub ich rozpoczęcie po zakończeniu badania.

Nasilenie i częstotliwość bólu wyraźnie się zmniejsza

Osoby biorące udział w badaniu każdego miesiąca odnotowywały nasilenie i częstotliwość występowania bólu zgodnie ze standaryzowaną skalą dziesięciopunktową. Wyniki wskazują, że obydwa parametry zmniejszyły się znacznie w ciągu fazy testowej. Co jeszcze bardziej warte podkreślenia, nawet po zakończeniu miesiąca kontrolnego wartości były niższe niż na początku fazy testowej. Średnie natężenie bólu w początkowym badaniu wyniosło 6,7 pkt. [4], a po zakończeniu fazy testowej zaledwie 5,4 pkt. Oznacza to spadek o 1,3 pkt. Po miesiącu kontrolnym wartość ta wyniosła 5,7, czyli kolejne 0,8 pkt. poniżej wartości początkowej. Taki sam wpływ zaobserwowano na częstotliwość bólu menstruacyjnego. Średni wynik wyniósł 7,4 pkt. w stanie początkowym [5], jednak po fazie testowej wynik obniżył się do 2,8 pkt., uzyskując wartość 4,6. Po miesiącu kontrolnym wartość wynosiła 6,7, co stanowi spadek o 0,7 pkt.

Czy masturbacja pomaga łagodzić bóle menstruacyjne?

Johanna Rief mówi: „Po orgazmie uwalniane są różne hormony, w tym dopamina, która obniża stres i wywołuje uczucie wewnętrznego spokoju. W rezultacie pozostałe procesy fizjologiczne przechodzą na dalszy plan, co jest odczuwane jako ulga w bólu. Ponadto orgazm przyspiesza metabolizm i krążenie krwi, co przyczynia się do zmniejszenia bólu. Wreszcie podczas orgazmu dochodzi do skurczu i rozluźnienia mięśni, co może przynieść ulgę w bólu menstruacyjnym. Te procesy chemiczne są najsilniejsze w trakcie i po orgazmie, jednak występują one również w nieco mniej nasilonej formie podczas masturbacji”.

Wszystkie wyniki i pełna wersja raportu są dostępne na stronie https://menstrubation.com.

1. Nie wszystkie kobiety miesiączkują i nie wszystkie osoby miesiączkujące są kobietami.

2. Slawson, Nicola. „Women have been woefully neglected: does medical science have a gender problem? (Godne pożałowania zaniedbywanie kobiet – czy nauki medyczne mają problem z równouprawnieniem?)” The Guardian. Grudzień 2019. Hamberg, Katarina. Gender bias in medicine (Dyskryminacja ze względu na płeć w medycynie). Women's Health, maj 2008, str. 237-243.

Verdonk, Petra i in. From gender bias to gender awareness in medical education (Od dyskryminacji ze względu na płeć do znajomości problematyki równego statusu płci w edukacji medycznej). Advances in Health Sciences Education, 14, 2009, str. 135-152. Nobelius, Ann-Maree & Wainer, Jo. Gender and Medicine. A conceptual guide for medical educators (Płeć kulturowa a medycyna. Przewodnik pojęciowy dla edukatorów medycznych). Monash University School of Rural Health, 2004.

3. 23% spośród pozostałych 15% tak twierdziło.

4. W skali od 1 (łagodny) do 10 (bardzo silny).

5. W skali od 1 (co kilka miesięcy) do 10 (przez kilka dni w każdym cyklu).

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1445579/Wow_Tech_Womanizer_Starlet_1.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1445581/Womanizer_Logo.jpg

Źródło: Womanizer