Newsletter

Prezentacja systemu certyfikacji umiejętności kulinarnych z zakresu kuchni japońskiej wydana przez TOW Co., Ltd. (Tokio, Japonia)

30.03.2021, 14:53aktualizacja: 30.03.2021, 14:57

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Taste of Japan - logo
Taste of Japan - logo

TOKIO--(BUSINESS WIRE)-- TOW Co., Ltd.:

Niniejsza informacja prasowa zawiera treści multimedialne. Tutaj można zobaczyć pełną informację: https://www.businesswire.com/news/home/20210329005028/en/

[https://tow.co.jp/certification]

Zapraszamy do obejrzenia filmu dokumentalnego, który ukazuje znaczenie systemu certyfikacji na przykładzie historii zagranicznych szefów kuchni, podejmujących próbę uzyskania najwyższego, Złotego Certyfikatu.

Od kwietnia 2016 roku Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa wprowadziło wytyczne dotyczące certyfikacji umiejętności kulinarnych z zakresu kuchni japońskiej poza granicami kraju.

System ten ustanawia szczególne normy, które podmioty prywatne mogą wykorzystywać do rozpoznawania zagranicznych szefów kuchni, którzy osiągnęli określony poziom wiedzy i umiejętności kulinarnych niezbędnych do przygotowywania potraw kuchni japońskiej w celu zapewnienia, że odwołania do japońskiej żywności i kultury żywieniowej, jak również do japońskich produktów rolnych i morskich są odpowiednio i prawdziwie przekazywane na całym świecie.*

Dzięki systemowi sektor prywatny może stać się siłą napędową w promowaniu działań zmierzających do poświadczania umiejętności kulinarnych z zakresu kuchni japońskiej, zwiększania liczby renomowanych kucharzy oraz wspierania dalszego rozwoju zagranicznych szefów kuchni, którzy zdobyli odpowiednią wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowywania dań kuchni japońskiej, a wszystko to w celu dalszego umacniania światowej reputacji japońskiej żywności i kultury żywieniowej oraz zwiększania konsumpcji japońskich produktów rolnych i morskich.

W tym celu TOW Co., Ltd. aktywnie działa jako jednostka stosująca/zarządzająca systemem certyfikacji. W marcu 2021 r. zatwierdzono 11 organów aprobujących, które z kolei uznały 14 samodzielnych szefów kuchni jako spełniających normy Złotego Certyfikatu, 187 spełniających standardy Srebrnego i 389 odpowiadających normom Brązowego Certyfikatu.

Chociaż pandemia COVID-19 znacząco wpłynęła na branżę gastronomiczną na całym świecie, TOW Co., Ltd. kontynuuje swoją misję i zachęca wszystkich zagranicznych kucharzy aspirujących do zdobycia wiedzy i umiejętności prawidłowego przygotowywania dań kuchni japońskiej. Jego twórcy wyrażają głęboką nadzieję, że stworzenie i udostępnienie tego materiału wideo prezentującego system certyfikacji umiejętności kulinarnych z zakresu kuchni japońskiej przyczyni się do realizacji wspomnianych celów.

* Standardy certyfikacji

Złoty

Osoby posiadające około dwuletnie doświadczenie praktyczne w japońskiej restauracji mieszczącej się w Japonii, której szefem kuchni jest Japończyk oraz uznane za osoby, które zdobyły określoną wiedzę i umiejętności.

Wymagana wiedza i umiejętności

· Wiedza na temat japońskiej kultury żywieniowej;

Wiedza dotycząca japońskiej kultury żywieniowej, japońskich potraw, stylu jedzenia, japońskiego sake i herbaty.

· Wiedza na temat utrzymania higieny;

Rodzaje zatruć pokarmowych i zapobieganie im, odzież, postępowanie ze składnikami żywności, czyszczenie i sterylizacja naczyń i sprzętu kuchennego, składniki żywności oraz żywność wymagająca obróbki cieplnej.

· Techniki;

Sposób korzystania z japońskich przyborów kuchennych i sprzętu do gotowania, wybór składników żywności, krojenie i obieranie składników żywności, procedury i czas wymagany do gotowania, stopień ciepła/mechanizm zastosowania ciepła, sposób przygotowania dashi (japońskiego wywaru na zupę), proporcje mieszania przypraw, prezentacja, sposób przechowywania, przygotowanie menu.

· Omotenashi;

Słownictwo, powitanie, szacunek, zachowanie, zasady podawania posiłków.

Srebrny

Osoby, które pobierały lekcje oraz nabywały wiedzę i umiejętności dotyczące kuchni japońskiej, przez około rok uczęszczały do dowolnych szkół kulinarnych znajdujących się w ich kraju bądź poza nim, a następnie ukończyły daną szkołę.

Lub

Osoby, które zdobyły około roczne doświadczenie praktyczne w japońskiej restauracji mieszczącej się w Japonii, której szefem kuchni jest Japończyk, i które uznaje się za posiadające określoną wiedzę i umiejętności.

Wymagana wiedza i umiejętności

· Wiedza na temat japońskiej kultury żywieniowej;

Wiedza na temat japońskiej kultury żywieniowej, japońskiej żywności, stylu jedzenia

· Wiedza na temat utrzymania higieny;

Rodzaje zatruć pokarmowych i zapobieganie im, odzież, postępowanie ze składnikami żywności, czyszczenie i sterylizacja naczyń i sprzętu kuchennego, składniki żywności oraz żywność wymagająca obróbki cieplnej.

· Techniki;

Sposób korzystania z japońskich przyborów kuchennych i sprzętu do gotowania, wybór składników żywności, krojenie i obieranie składników żywności, proporcje mieszania przypraw, procedury i czas wymagany do gotowania, stopień ciepła/mechanizm stosowania ciepła, sposób przyrządzania dashi (japońskiego wywaru na zupę), prezentacja, sposób przechowywania.

· Omotenashi;

Zachowanie, zasady podawania posiłków

Brązowy

Osoby, które przeszły szkolenie w zakresie wiedzy i umiejętności podczas krótkoterminowych sesji itp. organizowanych przez dowolną japońską szkołę gotowania i/lub podmioty prywatne znajdujące się w ich własnym kraju lub poza nim, a następnie zdały egzamin przeprowadzony przez stosowną jednostkę certyfikującą.

Wymagana wiedza i umiejętności

· Wiedza na temat japońskiej kultury żywieniowej;

Wiedza na temat japońskiej kultury żywieniowej

· Wiedza na temat utrzymania higieny;

Zapobieganie zatruciom pokarmowym, odzież, postępowanie ze składnikami żywności, czyszczenie i sterylizacja naczyń i sprzętu kuchennego, składniki żywności oraz żywność wymagająca obróbki cieplnej.

· Techniki;

Sposób korzystania z japońskich przyborów kuchennych i sprzętu, dobór składników żywności, krojenie i obieranie składników żywności, proporcje mieszania przypraw, procedury i czas wymagany do gotowania, prezentacja, sposób przechowywania.

· Omotenashi;

Zachowanie

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210329005028/en/

Źródło: TOW Co., Ltd.

KONTAKT:

Jednostka Stosująca/Zarządzająca Systemem Certyfikacji Umiejętności Kulinarnych z Zakresu Kuchni Japońskiej:

TOW Co., Ltd., Sekretariat

Aya Hamasuna

e-mail: nihonshoku.ginou@tow.co.jp

Źródło informacji: Business Wire

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym, został sporządzony wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 30.03.2021, 14:53
Źródło informacji Business Wire
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ