Synova ogłasza powołanie dr Sederela, weterana branży, na kluczowego członka zarządu

12.04.2021, 08:46aktualizacja: 12.04.2021, 08:50

MAASSLUIS, Holandia, 9 kwietnia 2021 r. /PRNewswire/ -- Synova ogłosiła dziś, że dr Willem Sederel dołączył do zarządu Synova.

„Dr Sederel to weteran branży mogący się poszczycić dobrze udokumentowanymi osiągnięciami w zakresie wprowadzania na rynek i popularyzowania nowych technologii w przemyśle chemicznym i polimerowym – powiedział Van Morris, dyrektor generalny Synova. - Jego doświadczenie pomoże spółce Synova w dalszym popularyzowaniu naszej technologii. Jesteśmy przekonani, że recykling chemiczny będzie się dynamicznie rozwijał, a Synova ma zdecydowaną przewagę technologiczną w tym wyścigu. Dr Sederel pomoże nam osiągnąć cele, jakie wyznaczyliśmy sobie w dziedzinie przyspieszenia wdrażania strategii na rzecz tworzyw sztucznych w gospodarce o obiegu zamkniętym”.

Mianowanie Willema Sederela jest konsekwencją ogłoszonego niedawno przez Synovę sojuszu strategicznego z Technip Energies oraz częścią planu Synova dotyczącego nawiązania współpracy ze spółkami i osobami fizycznymi posiadającymi odpowiednie doświadczenie w branży oraz zdolności sprzyjające przyspieszeniu pełnego wykorzystania potencjału obiecującej technologii.

Willem rozpoczął karierę zawodową w amsterdamskim ośrodku badawczym Shell Research i przez 26 lat pracował dla General Electric, gdzie pełnił funkcję dyrektora działu chemicznego GE Corporate oraz głównego technologa działu poliwęglanów GE Plastics. Od 2007 r. po przejęciu GE Plastics przez SABIC przez kolejne dwa lata był głównym specjalistą w dziedzinie technologii poliwęglanowej, a następnie objął stanowisko Globalnego Lidera Innowacji.

Od przejścia na emeryturę w 2013 r. Sederel prowadził aktywną działalność w dziedzinie gospodarki o obiegu zamkniętym opartej na biotechnologii, a obecnie piastuje stanowisko prezesa holenderskiego podmiotu o nazwie Circular Biobased Delta. Podmiot ten, funkcjonujący w oparciu o zasadę potrójnej helisy, dąży do przejścia na wykorzystywanie surowców opartych na biotechnologii i rozwiązań o obiegu zamkniętym opracowywanych między innymi przez firmę Synova. Od początku 2020 r. Willem jest członkiem komisji doradczej Biorizon, wspólnego ośrodka badawczego zajmującego się tworzeniem coraz doskonalszych bio-węglowodorów aromatycznych, oraz członkiem Komisji Doradczej Cluster Industrial Biotechnology (CLIB) w Dusseldorfie (Niemcy).

Synova

Synova to zaawansowana technologicznie spółka zajmująca się głównie wypełnianiem luk w łańcuchu dostaw przemysłu tworzyw sztucznych. Opracowana przez spółkę technologia przekształcania odpadów w ekologiczne chemikalia to najwyższa forma recyklingu chemicznego opracowana z myślą o wyeliminowaniu konieczności korzystania z paliw kopalnych i ograniczeniu niekorzystnych zmian klimatu.

Synova koncentruje się przede wszystkim na popularyzowaniu gospodarki tworzyw sztucznych o obiegu zamkniętym oraz wspieraniu spółek oferujących towary konsumpcyjne i działających w przemyśle petrochemicznym w osiąganiu celów na rzecz ograniczenia ilości odpadów i wykorzystywaniu tworzyw sztucznych pochodzących z bardziej zaawansowanego recyklingu.

Opatentowana przez nas technologia opracowana przez TNO, wiodący holenderski instytut badawczy, służy przede wszystkim wyeliminowaniu obecnie istniejącej luki w łańcuchu wartości przemysłu tworzyw sztucznych. Technologia umożliwiająca przetwarzanie stałych odpadów komunalnych, w tym zmieszanych odpadów z tworzyw sztucznych, obejmuje również najlepsze w swojej klasie urządzenie do oczyszczania umożliwiające pozbycie się 99,9% substancji smolistych i wykorzystuje energię w niezwykle wydajnym procesie utylizacji odpadów o mniejszym śladzie węglowym. W wyniku tego procesu powstaje gaz o cząstkach o dużej wartości o szerokim wachlarzu zastosowań, w tym w wytwarzaniu olefin (bazy do produkcji tworzyw sztucznych nowej generacji), związków aromatycznych i paliw odnawialnych. Technologię sprawdzono podczas ponad 7000 godzin niezależnych prób i w różnorodnych środowiskach. Więcej informacji można uzyskać pod adresem synovatech.com lub https://www.linkedin.com/company/synova-tech.

Źródło: Synova

Źródło informacji: PR Newswire