Komunikat KNF

16.04.2021, 13:52aktualizacja: 16.04.2021, 13:53

Komunikat ws. decyzji podjętych przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 16 kwietnia 2021 r.

W głosowaniu udział wzięli:

· Jacek Jastrzębski – Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego

· Dagmara Wieczorek-Bartczak – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Rafał Mikusiński – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Krzysztof Budzich – Przedstawiciel ministra właściwego ds. instytucji finansowych

· Jan Pawelec – Przedstawiciel ministra właściwego ds. gospodarki

· Jan Wojtyła – Przedstawiciel ministra właściwego ds. zabezpieczenia społecznego

· Paweł Szałamacha – Członek Zarządu Narodowego Banku Polskiego

1. Komisja jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie: · Jacka Skwierczyńskiego na stanowisko Członka Zarządu Open Life Towarzystwa Ubezpieczeń Życie SA z siedzibą w Warszawie odpowiedzialnego za zarządzanie ryzykiem · Magdaleny Starkiewicz na stanowisko Prezesa Zarządu Spółdzielczego Banku Ludowego im. Ks. P. Wawrzyniaka · Andrzeja Zalewy na stanowisko Prezesa Zarządu Banku Spółdzielczego we Frampolu · Urszuli Karpińskiej na stanowisko Prezesa Zarządu Banku Spółdzielczego w Kielcach

2. Komisja jednogłośnie udzieliła zezwolenia na powołanie: · Piotra Kuszewskiego na stanowisko Członka Zarządu Powszechnego Towarzystwa Emerytalnego PZU SA z siedzibą w Warszawie

3. Komisja jednogłośnie wyraziła zgodę na powierzenie: · Annie Jędrzejczak funkcji Członka Zarządu nadzorującego zarządzanie ryzykiem istotnym w działalności Banku Spółdzielczego w Białej Rawskiej

4. Komisja jednogłośnie zezwoliła na wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym spółce:

· PGO Spółka Akcyjna z siedzibą w Katowicach (z dniem 29 kwietnia 2021 r.)

5. Komisja jednogłośnie wydała decyzję nakładającą na pośrednika kredytowego:

· karę pieniężną w wysokości 2 800 zł

za brak zawarcia kolejnej umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaną działalnością w zakresie pośrednictwa kredytu hipotecznego lub umowy gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej, na wypadek odpowiedzialności wynikłej z niedochowania należytej staranności w związku z wykonywaniem tej działalności, co stanowi naruszenie art. 55 ust. 1 ustawy o kredycie hipotecznym oraz o nadzorze nad pośrednikami kredytu hipotecznego i agentami.

6. Komisja zapoznała się:

· z informacją na temat sytuacji sektora bankowego według stanu na koniec stycznia 2021 r.

· z informacją o wynikach BION w cyklu 2020 dla sektora banków komercyjnych

· z informacją o sytuacji banków spółdzielczych i zrzeszających po IV kwartale 2021 r.

· z podsumowaniem czynności inspekcyjnych i walidacyjnych w sektorze bankowym, spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych, krajowych instytucjach płatniczych i małych instytucjach płatniczych za 2020 r.

· ze sprawozdaniem z realizacji czynności kontrolnych w sektorze funduszy inwestycyjnych w 2020 r.

kom mra

Data publikacji 16.04.2021, 13:52