POLICE SA (16/2021) Szacunkowe wybrane skonsolidowane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Grupy Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. za I kwartał 2021 roku.

06.05.2021, 23:23aktualizacja: 06.05.2021, 23:24

Raport bieżący 16/2021

Zarząd Grupy Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. (dalej: "Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości szacunkowe wybrane skonsolidowane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Grupy Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. za I kwartał 2021 roku:

Przychody ze sprzedaży zewnętrzne: 718,1 mln zł

EBITDA: 61,2 mln zł

Wynik netto: 15,0 mln zł

Wyniki segmentów:

Przychody ze sprzedaży zewnętrzne Segmentu Nawozy: 602,7 mln zł

EBITDA: 38,0 mln zł

Przychody ze sprzedaży zewnętrzne Segmentu Pigmenty: 95,9 mln zł

EBITDA: 16,2 mln zł

Przychody ze sprzedaży zewnętrzne Pozostałe: 19,6 mln zł

EBITDA: 7,0 mln zł

Wpływ na wynik EBITDA Segmentu Nawozy miały przede wszystkim dynamiczne zmiany notowań cen obserwowane na rynkach nawozów i produktów azotowych. W relacji do I kwartału 2020 roku znacząco wzrosły ceny sprzedaży nawozów wieloskładnikowych, mocznika i amoniaku. Jednocześnie wzrosły również ceny niektórych surowców zużywanych do produkcji - w szczególności gazu ziemnego. W związku z powyższym pozytywny efekt wzrostu cen sprzedaży został znacząco ograniczony poprzez wzrost kosztów produkcji, spowodowany głównie zdecydowanie wyższymi cenami gazu ziemnego.

W zakresie Segmentu Pigmenty wyższy poziom cen sprzedaży bieli tytanowej w dużym stopniu bilansował niekorzystny wpływ rosnącej ceny gazu i kilku innych mniej znaczących czynników. Popyt na biel tytanową utrzymywał się na wysokim poziomie.

Wpływ na wynik netto Grupy miały ponadto między innymi: dodatnia wycena instrumentów pochodnych wynikających z umowy akcjonariuszy spółki Grupa Azoty Polyolefins S.A. w wysokości 12,9 mln zł oraz efekt wyceny metodą praw własności udziałów w jednostkach stowarzyszonych (-25,5 mln zł) dotyczący głównie zmiany w stosunku do 2020 r. aktywów netto spółki Grupa Azoty Polyolefins S.A. ukształtowanej w dużej mierze poprzez wycenę jej instrumentów finansowych zabezpieczających przepływy pieniężne pozyskanego finansowania w USD i płatności w EUR projektu "Polimery Police", zawartych zgodnie z wymogami umowy kredytowej.

Zarząd Emitenta podjął decyzję o przekazaniu szacunkowych skonsolidowanych wyników do publicznej wiadomości w związku z publikacją przez spółkę dominującą w Grupie Azoty - Grupa Azoty S.A. szacunku wybranych skonsolidowanych wyników finansowych Grupy Azoty za I kwartał 2021 roku.

Zaprezentowane wielkości mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie. Publikacja skonsolidowanego raportu za I kwartał 2021 roku nastąpi w dniu 13 maja 2021 roku.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 12 czerwca 2014, nr. L 173/1 z późn. zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz