Zdrowie i styl życia

Wiele startów jedna meta. Czyli razem biegniemy po zdrowie swoje i pacjentów onkologicznych w 14. Onkobiegu

17.05.2021, 10:04aktualizacja: 17.05.2021, 10:11

Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Mięsaki i Czerniaki Sarcoma już po raz 14. zaprasza na bieg, w którym wygrywają wszyscy, czyli Onkobieg - Razem po zdrowie!

„Onkobieg - Razem po zdrowie! to bieg, który tworzymy nieprzerwalnie od 14 lat z myślą o ludziach, z którymi łączą nas podobne doświadczenia. Wiedząc, z jakimi trudnościami mierzą się na co dzień pacjenci, choć w tak symboliczny sposób chcemy wyrazić swoją solidarność z nimi i uznanie dla ich siły i trudu, jaki wkładają w to, aby codziennie móc sięgać po swoje marzenia” - mówi Kamil Dolecki, organizator i prezes Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki i Czerniaki Sarcoma. To także okazja do tego, aby zwrócić uwagę społeczeństwa na temat chorób nowotworowych i profilaktykę przeciwnowotworową. „Chcemy uwrażliwiać i uświadamiać społeczeństwo, a także pokazać wszystkim, że pomagając innym, możemy także pomóc sobie” - dodaje.

„W tym roku ponownie pobiegniemy z dowolnego miejsca na ziemi, aby przede wszystkim zachować wszelkie środki ostrożności związane z pandemią koronawirusa. 12 września 2021 r. każdy, kto wcześniej zarejestruje się na portalu onobieg.pl stanie na swoim indywidualnym starcie i pobiegnie w kierunku mety, którą jest lepsze zdrowie pacjentów z chorobami nowotworowymi” - wspomina Szymon Bubiłek, organizator i członek zarządu Stowarzyszenia Sarcoma. To uczestnicy zdecydują, o której dokładnie wystartują tego dnia, ważne aby zadeklarowaną ilość kilometrów podczas godzinnej aktywności zamknąć między 7:00 a 13:00. Organizatorzy potwierdzają także transmisję online ze studia z Warszawy, w którym prowadzone będą rozmowy ze specjalistami i pacjentami, tak aby uświadamiać i angażować społeczeństwo do aktywności fizycznej i edukacji w zakresie profilaktyki zdrowotnej.

Onkobieg to od wielu lat wspaniała forma nie tylko zadbania o zdrowie, ale także możliwość spędzenia aktywnie wolnego czasu, pomagając osobom chorującym onkologicznie. W wydarzeniu może wziąć udział każdy, dzięki czemu staje się ono dobrą okazją do integracji w rodzinie czy wśród znajomych, a także czyni je niepowtarzalną sposobnością do rozmowy o profilaktyce, chorobach przewlekłych i wpływie aktywności fizycznej na nasze zdrowie nawet z najmłodszymi uczestnikami biegu. Dzięki tej inicjatywie Stowarzyszenie może prowadzić swoją działalność edukacyjną i ofiarować pomoc finansową pacjentom najbardziej potrzebującym poprzez refundację dojazdów do klinik na diagnozę i kolejne cykle chemioterapii, rehabilitację czy protez kończyn, które pacjenci utracili w wyniku choroby nowotworowej.

Rejestracja uczestników rozpoczyna się 17.05.2021 r. i potrwa do 30.06.2021 r. Przebiega wyłącznie drogą Internetową na stronie www.onkobieg.pl.

Jako że formuła biegu z dowolnego miejsca okazała się dobrą alternatywą w obecnie panującej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa, nie organizatorzy nie mają wątpliwości co do pomyślności 14 Onkobiegu. Podczas tego biegu uczestnicy również będą mogli wziąć w nim udział z dowolnego miejsca na ziemi. A żeby zachować poczucie jedności i świadomość tego, że biegniemy razem organizatorzy przygotowali akcję #Onkobieg, czyli w godzinach 7:00-13:00 podziel się zdjęciem z oznaczeniem #Onkobieg z godzinnej aktywności. Te zdjęcia to wyraz połączonej siły we wspólnej idei pomocy pacjentom, które będą wyświetlane na kanałach inicjatywy. „Obecna sytuacja nas nie rozpieszcza i nie daje wielu pewników, ale to, czego jesteśmy pewni i o co spokojni, to to, że mając wspólny cel, jesteśmy w stanie razem ułożyć drogę ku zdrowiu dla pacjentów onkologicznych. Z tą właśnie myślą przygotowujemy 14. Onkobieg - Razem po zdrowie!, na który serdecznie zapraszamy” - mówi Ewa Styś ze Stowarzyszenia Sarcoma.

Na tegoroczny Onkobieg do dbania o własne zdrowie i wsparcia pacjentów onkologicznych zapraszają także wieloletni Onkobiegacze, przyjaciele i beneficjenci - wszyscy, którzy w sposób pośredni lub bezpośredni doświadczyli choroby nowotworowej. To wszyscy Ci, którzy każdego roku tworząc to wydarzenie, robią to z myślą o kimś.

Jeśli masz dobrą formę - możesz biec, jeśli mniejszą - krok spacerowy czy marsz też jest mile widziany. Uprawiasz „nordic walking”? - spędź przedpołudnie razem z Onkobiegiem. Często uczestnikami są też osoby z niepełnosprawnościami poruszający się np. o kulach czy na wózku inwalidzkim, byli i obecni pacjenci, którzy zasługują na szczególny szacunek. Wszystko według myśli – „Razem po zdrowie!”.

Wszelkie pytania dotyczące Onkobiegu - Razem po zdrowie! można kierować do organizatorów:

• Kamila Doleckiego kamil.dolecki@sarcoma.pl,

• Szymona Bubiłka szymon.bubilek@sarcoma.pl.

14 Onkobieg Razem po zdrowie! wsparli:

Patronat honorowy:

Biuro Rzecznika Praw Pacjenta

Partnerzy misyjni:

Instytut Matki i Dziecka w Warszawie; Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie; Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie; Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce; Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej; Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej; Polskie Towarzystwo Onkologiczne; Polskie Towarzystwo Psychoonkologii; Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych; Stowarzyszenie Pomocy Chorym na GIST; Sarcoma Patients EuroNet; All.Can Polska; Akademia Czerniaka; Fundacja ANIKAR; Stowarzyszenie Tłumaczy Polskiego Języka Migowego

Partnerzy:

Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu; Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A.; Bristol-Myers Squibb; M&M Consulting; Swedish Orphan Biovitrum Sp. z o.o.; Sidnet Solutions Sp. z o.o.; Sport Evolution; Novartis Poland Sp. z o.o.; Only Only; Nashi Art.; Sanofi - Aventis sp. z o.o.; Immedica Pharma; Fiberya Print; RFWW „Rawag” Sp. z o.o.; Pierre Fabre; Medicart health Sp. z o.o.; Compensa Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. Vienna Insurance Group; Future Gate; Brand24; Otto Bock Polska Sp. z o.o.; Garden Space Sp. z o.o.; Project Zero Waste; ZaniewiczMichniewska

Patronat medialny:

Radio Eska; Głos Pacjenta Onkologicznego; portal ZwrotnikRaka.pl; portal Co w Zdrowiu; haloursynow.pl

Źródło informacji: SPCMiCS

Data publikacji 17.05.2021, 10:04