ALTA SA (4/2021) Postanowienie o ogłoszeniu upadłości CP Tychy sp. z o.o.

20.05.2021, 15:50aktualizacja: 20.05.2021, 15:51

Raport bieżący 4/2021

Zarząd Alta S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent", "Spółka"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 21/2020, 35/2020, 37/2020 oraz 3/2021, informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał postanowienie z dnia 17 maja 2021 r. wydane przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XVIII Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych ("Sąd") w przedmiocie ogłoszenia upadłości spółki CP Tychy sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("CP Tychy") ("Postanowienie"). CP Tychy jest spółką 100% zależną od spółki inwestycyjnej Emitenta, w której Emitent posiada 100% udziałów, tj. TUP Property sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("TUP Property").

Ww. postanowienie zostało wydane w sprawie z połączonych wniosków: (i) wniosku wierzyciela CP Tychy, mBank Hipoteczny S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank") o ogłoszenie upadłości CP Tychy, o którym Spółka informowała raportem bieżącym nr 3/2021 z dnia 4 marca 2021 r., (ii) wnioskiem CP Tychy o ogłoszenie upadłości CP Tychy, o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 35/2020 z dnia 28 grudnia 2020 r. oraz (iii) wnioskiem CP Tychy o otwarcie postępowania sanacyjnego wobec CP Tychy, o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 37/2020 z dnia 29 grudnia 2020 r.

Postanowieniem Sąd oddalił ww. wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego. Na Postanowienie CP Tychy przysługuje zażalenie. Ewentualnie dalsze kroku w kierunku zażalenia będą rozpatrywane i przekazane raportem bieżącym w razie złożenia zażalenia.

Jednocześnie w raporcie bieżącym nr 21/2020 z dnia 25 sierpnia 2020 r., w raporcie półrocznym Spółki za pierwsze półrocze 2020 roku, a także raporcie rocznym Spółki za 2020 r. Spółka wskazywała, że zarząd TUP Property wobec dokonania przez CP Tychy aktualizacji wartości jedynego aktywa CP Tychy, tj. centrum handlowego City Point w Tychach (dokonanie odpisu aktualizującego), dokonał wyceny udziałów CP Tychy w swoich księgach, ujmując odpis aktualizujący udziały w wartości skorygowanych aktywów netto oraz odpis na wszystkich należnościach CP Tychy wobec TUP Property. W rezultacie wyżej wskazanych czynności wartość CP Tychy została wykazana w wartości zerowej w księgach TUP Property, a Spółka dokonała odpowiedniego przeszacowania wartości udziałów TUP Property. Według najlepszej wiedzy Zarządu, również wydanie Postanowienia nie wywiera wpływu na wynik finansowy Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz