Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Weź udział w Kongresie Polityki Miejskiej (komunikat)

25.05.2021, 14:35aktualizacja: 25.05.2021, 14:36

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Trwa rejestracja na Kongres Polityki Miejskiej, który odbędzie się od 7 do 8 czerwca 2021 r. Wydarzenie oferuje wszechstronny wybór angażujących warsztatów oraz sesji networkingowych online i skupia się wokół dyskusji nad nową Krajową Polityką Miejską (KPM). Kongres Polityki Miejskiej to największe w Polsce cykliczne wydarzenie poświęcone problematyce rozwoju miast.

W Kongresie Polityki Miejskiej będą uczestniczyć przedstawiciele władz krajowych i samorządowych, eksperci, organizacje pozarządowe i przedstawiciele biznesu. Tematem wiodącym kongresu 2021 będzie dyskusja założeń do aktualizowanej krajowej polityki miejskiej wraz z propozycjami konkretnych rozwiązań wypracowanych przez sześć międzysektorowych grup eksperckich pracujących przy Obserwatorium Polityki Miejskiej Instytutu Rozwoju Miast i Regionów. W ramach nich przez ostatnie miesiące intensywnie pracowało ponad 160 ekspertów z całej Polski.

Na uczestników czeka szereg paneli dyskusyjnych i prezentacji eksperckich związanych z kształtowaniem przestrzeni, zarządzaniem i finansami publicznymi, gospodarką i rynkiem pracy, mieszkalnictwem i politykami społecznymi, transportem i mobilnością miejską oraz środowiskiem i adaptacją do zmian klimatu. Jest też bogaty program wydarzeń towarzyszących - prezentacje dobrych praktyk miejskich, sesje kalejdoskopowe, warsztaty i sesje networkingowe, noc wtop, czyli wyjątkowa sesja, gdzie najodważniejsi miejscy urzędnicy i działacze podzielą się tym, co im nie wyszło i jakie wnioski z tego wyciągnęli.

Niezwykle ważną częścią kongresu 2021 są również sesje poświęcone World Urban Forum (WUF 11), czyli Światowemu Forum Miejskiemu, które w 2022 roku odbędzie się w Katowicach. Wydarzenia jest organizowane pod egidą UN-Habitat, agendy ONZ ds. urbanizacji i osiedli miejskich. WUF cyklicznie odbywa się co dwa lata w różnych zakątka świata. Gospodarzem poprzednich edycji były między innymi Barcelona, Rio de Janeiro czy Kuala Lumpur. Jest to najważniejsze wydarzenie poświęcone dyskusji na temat polityki miejskiej. W sesjach związanych ze Światowym Forum Miejskim uczestniczyć będą przedstawiciele rządu, władz lokalnych, eksperci zagraniczni, a także prelegenci UN-Habitat.

Największym wyzwaniem tegorocznej edycji Kongresu Polityki Miejskiej jest sytuacja związana z pandemią COVID-19. Wydarzenie odbędzie się w formule hybrydowej (ze studiem nagraniowym w Katowicach). Nowością ma być specjalna scena, gdzie przedstawiciele mediów w przerwach między panelami będą prowadzić krótkie rozmowy z wybranymi prelegentami.Organizatorami Kongresu Polityki Miejskiej są: Obserwatorium Polityki Miejskiej Instytutu Rozwoju Miast i Regionów i Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Partnerami spotkania są Miasto Katowice, Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Związek Miast Polskich, Śląski Związek Gmin i Powiatów i Program URBACT.

Rejestracja na www.kongres.miasta.pl.

kom/ lgs/