REMAK-ENERGOMONTAŻ SA (34/2021) Otrzymanie noty korygującej obciążenie za opóźnienie oraz noty obciążeniowej tytułem częściowego odstąpienia od umowy.

31.05.2021, 17:32aktualizacja: 31.05.2021, 17:33

Raport bieżący 34/2021

Zarząd Remak-Energomontaż S.A. ("Emitent", "Spółka", "Wykonawca") w nawiązaniu do raportów bieżących nr 24/2021 i nr 32/2021, informuje, iż w dniu dzisiejszym otrzymał notę korygującą notę obciążeniową wystawioną uprzednio na kwotę 1.600.000,00 zł, przez PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. (dalej "Zamawiający"), tytułem kary umownej za niedotrzymanie przez Spółkę umownego terminu wykonania prac, realizowanych w ramach Umowy pn.: "Dostosowanie IOS 7,8 w Elektrowni Dolna Odra do wymagań konkluzji BAT w zakresie obniżenia emisji SO2 dla PGE GIEK S.A. Oddział Zespół Elektrowni Dolna Odra", (dalej: "Umowa"). Emitent wskazywał w raportach nr 24/2021 i 32/2021, iż nie zgadza się z obciążeniem oraz otrzymaną informacją o odstąpieniu częściowym od Umowy. Zgodnie z otrzymanym od Zamawiającego dokumentem korekty noty oraz wyjaśnieniami złożonymi przez Zamawiającego w treści pisma do którego załączono korektę noty, Zamawiający skorygował notę obciążeniową o jej równowartość, tym samym odstępując w całości od żądania zapłaty kary umownej naliczonej tytułem opóźnienia.

Natomiast w ślad za pismem Zamawiającego, dotyczącym częściowego odstąpienia od Umowy, o czym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 32/2021, Zamawiający również w dniu dzisiejszym doręczył Spółce notę obciążeniową na kwotę 1.600.000,00 zł, jako podstawę jej wystawienia wskazując karę umowną z tytułu odstąpienia od Umowy przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Emitent nie zgadza się z nałożoną karą, zarówno co do zasady jak i co do wysokości (Spółka kwestionuje skuteczność oświadczenia o częściowym odstąpieniu, złożonego przez Zamawiającego), i po przeprowadzeniu analizy prawnej, podejmie stosowne działania, mające na celu potwierdzenie braku obowiązku zapłaty nałożonej kary umownej, stwierdzonej powyższa notą obciążeniową.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz