BANK HANDLOWY SA (24/2021) Opinia Rady Nadzorczej w sprawie wniosku Zarządu dotyczącego podziału zysku netto za 2020 rok i niepodzielonego zysku za 2019 rok

15.06.2021, 10:05aktualizacja: 15.06.2021, 10:07

Raport bieżący z plikiem 24/2021

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. (Rozporządzenia MAR).

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr. 23/2021 z dnia 14 czerwca 2021 roku, Zarząd Banku Handlowego w Warszawie S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 14 czerwca 2021 roku Rada Nadzorcza Banku Handlowego w Warszawie S.A. ("Rada Nadzorcza") podjęła uchwałę i pozytywnie zaopiniowała przedłożenie Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku wniosku Zarządu w sprawie proponowanego podziału zysku netto za 2020 rok w kwocie 158 085 123,29 zł i niepodzielonego zysku za 2019 rok w kwocie 478 802 436,53 zł poprzez przeznaczenie odpowiedniej ich części na wypłatę dywidendy pod warunkiem, że do dnia 10 września 2021 roku (włącznie) Komisja Nadzoru Finansowego zezwoli na jeden z następujących sposobów podziału zysku:

a) Warunek Wypłaty Całości zysku,

b) Warunek Wypłaty 75% Zysku - w przypadku braku spełnienia Warunku Wypłaty Całości Zysku,

c) Warunek Wypłaty 50% Zysku - w przypadku braku spełnienia Warunku Wypłaty 75% Zysku,

d) W przypadku braku spełnienia Warunku Wypłaty 50% Zysku, zysk netto za 2020 rok i niepodzielony zysk za 2019 rok pozostaną w całości niepodzielone.

W przypadku wyrażenia przez Komisję Nadzoru Finansowego zgody na wypłatę dywidendy, Zarząd Banku zaproponował termin ustalenia prawa do dywidendy na dzień 15 września 2021 roku (dzień dywidendy) oraz termin wypłaty dywidendy na dzień 22 września 2021 roku (dzień wypłaty dywidendy).

Propozycja Zarządu wraz z opinią Rady Nadzorczej zostanie przedłożona Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku w celu podjęcia uchwały.

Projekty uchwał Walnego Zgromadzenia w sprawie podziału zysku netto za 2020 rok i niepodzielonego zysku za 2019 rok stanowią załącznik do niniejszego raportu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz