Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: odszkodowania za odczyny poszczepienne coraz bliżej

15.06.2021, 11:11aktualizacja: 15.06.2021, 11:16

Ministerstwo Zdrowia kończy prace nad ostateczną wersją projektu tzw. ustawy o funduszu kompensacyjnym. Przewidziano w niej, że osoby, u których wystąpią niepożądane odczyny poszczepienne, nie zapłacą podatku od otrzymanych odszkodowań - donosi portal Prawo.pl.

Do tej pory zgłoszono 10803 niepożądanych odczynów poszczepiennych (NOP) po podaniu szczepionek przeciw COVID-19. Zdecydowana większość z nich - aż 9105 - było łagodnych. W przypadku 1698 ciężkich odczynów można się ubiegać o odszkodowanie.

Wypowiadając się dla serwisu Prawo.pl, Bartłomiej Chmielowiec, rzecznik praw pacjenta podkreślił, że już teraz, jeszcze przed uchwaleniem ustawy, do jego biura wpływają zapytania o możliwość uzyskania rekompensaty, a nawet... wnioski o jej przyznanie. „Wskazuje to na duże zainteresowanie i oczekiwania społeczne związane z utworzeniem funduszu” - stwierdził Chmielowiec na łamach portalu.

Według serwisu w ustawie nie zostanie wprowadzona rekompensata za śmierć na skutek szczepienia. Z danych o NOP wynika, że już ponad 100 osób zmarło niedługo po podaniu szczepionki przeciwko Covid-19.

Jednak, jak podaje Prawo.pl, Ministerstwo Zdrowa uważa, że odszkodowanie za zgon można będzie uzyskać w wyniku postępowania sądowego. W grę wchodzi ustalenie, czy śmierć była rzeczywiście rezultatem podania szczepionki.

Dla pozostałych osób świadczenie kompensacyjne będzie miało charakter zryczałtowanej kwoty, uzależnionej od długości hospitalizacji. Za wstrząs anafilaktyczny i pobyt na SOR będzie przysługiwać 3 tys. zł, za pobyt w szpitalu do 14 dni - 10 tys. zł, a za przekraczający 120 dni - 100 tys. zł.

Prawo.pl podaje, że rząd ma przyjąć projekt ustawy o funduszu kompensacyjnym jeszcze przed wakacjami. Nanoszone są ostatnie poprawki, efekt zakończonych konsultacji publicznych. Uwagi do projektu zgłosiło 18 podmiotów.

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego zaproponował dodanie zapisu, o zwolnieniu środków wypłaconych w ramach świadczenia kompensacyjnego z opodatkowania podatkiem od osób fizycznych, a MZ zgodziło się z tymi argumentami. Świadczenie będzie zwolnione z podatku.

Więcej: https://www.prawo.pl/zdrowie/fundusz-kompensacyjny-po-konsultacjach-publicznych,508851.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 15.06.2021, 11:11