Zdrowie i styl życia

DaVita Polska: stacje dializ są gotowe koordynować proces leczenia pacjentów z przewlekłą chorobą nerek

16.06.2021, 10:28aktualizacja: 16.06.2021, 10:32

DaVita Polska - dr hab. n. med. Szymon Brzósko, dyrektor medyczny DaVita Polska, nefrolog
„W Polsce stacje dializ mogą z sukcesem – tak jak w innych krajach – koordynować proces leczenia pacjentów w zaawansowanych stadiach przewlekłej choroby nerek i dializowanych, by zabezpieczać ich złożone potrzeby. W tym modelu widzimy korzyści i dla pacjentów, i dla systemu” – apeluje dr hab. n. med. Szymon Brzósko, dyrektor medyczny DaVita Polska.

Pacjenci nefrologiczni, ze względu na specyfikę choroby, potrzebują opieki koordynowanej, podobnie jak pacjenci z chorobami układu krążenia i onkologicznymi, dla których ten model opieki został wprowadzony.

Przewlekła choroba nerek (PChN) jest drugą co do częstości występowania, po nadciśnieniu tętniczym, przewlekłą chorobą w Polsce. Utrata funkcji nerek jest nieodwracalna, wymaga terapii nerkozastępczej – dializ lub przeszczepienia nerki. Szacuje się, że na PChN choruje ponad 4,5 miliona Polaków, z czego aż 90 proc. o tym nie wie.

DaVita rekomenduje wprowadzenie w Polsce modelu opieki koordynowanej, w którym potrzeby pacjenta w zaawansowanym stadium PChN mogą być w pełni realizowane w stacjach dializ i kooperujących poradniach nefrologicznych. Tam pacjenci spędzają najwięcej czasu, mają najszerszy kontakt z lekarzem, a lekarz najlepiej wie, czego jego pacjenci potrzebują, szczególnie gdy choroba ma zaawansowaną postać.

„W nefrologii mamy bardzo dobrze zdefiniowane cele i mierniki jakości. Chcemy, by w medycynie opartej o wartości to był nasz strażnik, że leczymy i prowadzimy pacjentów dobrze” – wyjaśnia dr hab. n. med. Szymon Brzósko, nefrolog, dyrektor medyczny DaVita Polska, drugiej co do wielkości sieci stacji dializ w naszym kraju.

Obecnie opieka nad pacjentem nefrologicznym jest mocno rozproszona. Chorym zajmują się lekarze rodzinni, nefrolodzy w stacjach dializ i poradniach nefrologicznych, specjaliści z innych dziedzin medycyny, lekarze na oddziałach nefrologicznych i internistycznych w szpitalach, ośrodki transplantacyjne. Brak jest jednostki koordynującej proces opieki i odpowiedniej komunikacji między świadczeniodawcami.

Pacjent i opiekujący się nim lekarz napotykają na wiele przeciwności natury organizacyjnej. Problemem jest m.in. leczenie współchorobowości, wytwarzanie dostępu naczyniowego i chirurgiczne interwencje z tym związane, proces kwalifikacji do transplantacji nerki. W efekcie choroby nerek są wykrywane zbyt późno, nie są optymalnie leczone, przeszczepień nerki wykonuje się zbyt mało, a leczenie generuje zbyt wysokie koszty.

„Pacjenci z przewlekłą chorobą nerek są populacją ogromnych potrzeb i wysoce wrażliwą na powikłania. Wyraźnie to pokazała pandemia COVID-19. Chorzy wymagający dializ mieli trudność, by w szpitalu wytworzyć dostęp naczyniowy lub zrobić chirurgiczną korektę przetoki tętniczo-żylnej. Jeśli stacja dializ będzie dysponować środkami i prawem, które dzisiaj przeznaczane są w systemie zdrowotnym na tę procedurę szpitalną, będziemy mogli szybko i bezpiecznie zaopiekować się pacjentem” – apeluje dr Szymon Brzósko.

Z doświadczeń DaVita w USA, gdzie od lat działa model opieki koordynowanej widać, że sprawdza się on bardzo dobrze. W ciągu ostatnich pięciu lat hospitalizacja spadła o jedną trzecią, 40 proc. mniej pacjentów opuszcza dializy. Prawdopodobieństwo przeszczepienia nerki wzrosło aż trzykrotnie, a 40 proc. więcej pacjentów rozpoczyna dializy z wytworzoną przetoką tętniczo-żylną, tj. z optymalnym dostępem naczyniowym, niż na cewniku dializacyjnym. Odpowiednie koszty opieki nad pacjentami nefrologicznymi zostały zmniejszone trzykrotnie.

W Ministerstwie Zdrowia na zielone światło czeka projekt modelu opieki koordynowanej nad pacjentem z PChN w Polsce. Projekt powstał pod auspicjami konsultanta krajowego ds. nefrologii. Cała ścieżka działania jest rozpisana. Branża nefrologiczna jest gotowa, by go pilnie wdrożyć.

Źródło informacji: DaVita Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE