GLOBE TRADE CENTRE SA (14/2021) Ponowne powołanie członka Rady Nadzorczej Globe Trade Centre S.A.

29.06.2021, 16:55aktualizacja: 29.06.2021, 16:56

Raport bieżący 14/2021

Zarząd Globe Trade Centre S.A. ("Spółka") niniejszym informuje, że mandat pana Ryszarda Wawryniewicza wygasł w dniu Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy (29 czerwca 2021 r.). Powszechne Towarzystwo Emerytalne PZU SA z siedzibą w Warszawie, reprezentujące Otwarty Fundusz Emerytalny PZU "Złota Jesień" ("Uprawniony Akcjonariusz") ponownie powołało Pana Ryszarda Wawryniewicza na członka Rady Nadzorczej Spółki na nową 3 -letnią kadencję z dniem 29 czerwca 2021 r. Niniejsze powołanie zostało dokonane na mocy art. 9.pkt 1 Statutu Spółki,.

Zgodnie ze świadectwem depozytowym Uprawniony Akcjonariusz posiada 42.014.802 akcji w Spółce, stanowiących 8,65% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do 8,65% głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Pan Wawryniewicz ukończył studia historyczne na Wydziale Filozoficzno-Historycznym na Uniwersytecie Wrocławskim. Studiował również w Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego oraz w Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych w Warszawie. W latach 1997 - 2001 Pan Wawryniewicz był Posłem na Sejm RP. W 2002 r. został członkiem Zarządu Invest Bank S.A. W latach 2002-2005 był Zastępcą Prezydenta Miasta Świdnica. W latach 2005-2007 pan Wawryniewicz był Posłem na Sejm RP, a w latach 2007-2010 był Wicestarostą w Starostwie Powiatowym w Świdnicy. W 2011 r. Pan Wawryniewicz został Prezesem spółki Inwestycje Świdnickie Sp. z o.o., które to stanowisko piastował do 2013 r. Od 2014 r. jest doradcą gospodarczym. Ryszard Wawryniewicz od roku 2016 związany jest Grupą PZU S.A. - był członkiem rady nadzorczej Link 4 T.U. następnie był członkiem rady nadzorczej PZU Życie S.A., gdzie był Przewodniczącym Komitetu ds. Strategii i Rozwoju. Zasiadał również w Radzie Nadzorczej PZU Zdrowie Sp. z o.o. Od 2018 r. pan Wawryniewicz jest Doradcą Zarządu PZU S.A./PZU Życie S.A. oraz członkiem Rady Kuratorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Wrocławiu.

Zgodnie ze złożonym oświadczeniem, Pan Ryszard Wawryniewicz nie jest wpisany do rejestru dłużników niewypłacalnych prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym z dnia 20 sierpnia 1997 r. oraz nie wykonuje innej działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, która jest w stosunku do niej konkurencyjna, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej lub innej konkurencyjnej osoby prawnej.

Dodatkowo pan Ryszard Wawryniewicz spełnia kryteria niezależności określone przez Komisję Europejską w Załączniku II do Zalecenia Komisji z dnia 15 lutego 2005 r. dotyczącego dyrektorów niewykonawczych lub będących członkami rady nadzorczej spółek giełdowych i komisji rady (nadzorczej).

Podstawa prawna: § 5 ust. 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz