Polityka i społeczeństwo

MFiPR: Ustawa o organizacji WUF11 przez Polskę z podpisem Prezydenta (komunikat)

03.08.2021, 13:32aktualizacja: 03.08.2021, 13:33

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Prezydent RP Andrzej Duda podpisał ustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z organizacją 11. sesji Światowego Forum Miejskiego w Katowicach. W czerwcu przyszłego roku Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej wraz z UN-Habitat oraz Miastem Katowice zorganizuje największą światową imprezę poświęconą tematyce miejskiej.

– Jako organizator kolejnej sesji Światowego Forum Miejskiego musieliśmy stworzyć ustawę, która usprawni przygotowania do tego prestiżowego wydarzenia. Podpis Prezydenta zakończył procedowanie dokumentu. Kontynuujemy intensywną pracę nad organizacją WUF11 – mówiła Małgorzata Jarosińska-Jedynak, pełnomocnik rządu ds. organizacji Światowego Forum Miejskiego w Katowicach, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.

WUF 11 odbędzie się w Katowicach między 26 a 30 czerwca 2022 roku. Impreza odbywa się co dwa lata i jest jednym z największych pod względem liczby uczestników wydarzeń organizowanych przez Program Narodów Zjednoczonych do spraw Osiedli Ludzkich UN-Habitat. Głównym celem Forum jest propagowanie nowej koncepcji rozwoju miast i osiedli ludzkich. Konferencja stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych międzynarodowych spotkań poświęconych wymianie poglądów i doświadczeń dotyczących wyzwań miejskich, rozwoju miast i osiedli ludzkich, ich planowania, projektowania, finansowania i zarządzania. Wydarzeniu będzie towarzyszyło hasło: „Zmieniamy nasze miasta dla lepszej przyszłości”.

W ustawie określono zadania organów administracji publicznej i służb w zakresie organizacji WUF11 oraz szczególne zasady udzielania i realizacji zamówień związanych z organizacją imprezy. W dokumencie zawarte są między innymi zasady finansowania organizacji Forum. Ustawa określa również zadania dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego przy organizacji międzynarodowego wydarzenia.

Ustawa wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Termin zakończenia obowiązywania ustawy określono na dzień 31 grudnia 2022 roku.

Bądź na bieżąco z informacjami na temat WUF11. Zapisz się do newslettera: https://wuf.unhabitat.org/. (PAP)

kom/ pif/ mmu/

Data publikacji 03.08.2021, 13:32