RELPOL SA (18/2021) Zawarcie znaczącej umowy kredytowej

12.08.2021, 12:59aktualizacja: 12.08.2021, 13:00

Raport bieżący 18/2021

Zarząd Relpol S.A. z siedzibą w Żarach informuje, że w dniu 12.08.2021 otrzymał podpisane pomiędzy ING Bank Śląski S.A. a Relpol S.A. umowy kredytowe na finansowanie i refinansowanie projektu inwestycyjnego z dofinansowaniem NCBiR, polegającego na opracowaniu konstrukcji i technologii przemysłowych przekaźników bistabilnych, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 13/2020 z dnia 9.06.2020 r.

Informacje na temat zawartych kredytów:

Limit kredytu inwestycyjnego na realizację projektu rozwojowego 16,1 mln zł oraz limit kredytu odnawialnego na finansowanie płatności i refinansowanie poniesionych kosztów związanych z realizacją projektu rozwojowego do kwoty 2,0 ml zł.

Okres dostępności kredytu do 31.12.2023 r.

Okres spłaty kredytu inwestycyjnego do 02.08.2031 r.

Marża nie odbiega od warunków rynkowych i dotyczy wysokości wykorzystanego limitu.

Zabezpieczenie docelowe kredytu, po rozliczeniu inwestycji:

a) hipoteka na wydzielonej nieruchomości produkcyjnej (obecnie w fazie inwestycji) wraz z cesją z polisy ubezpieczeniowej,

b) zastaw rejestrowy wraz z cesją z polisy ubezpieczeniowej w pełnym zakresie (z wyłączeniem

pełnego zakresu kradzieży) na maszynach i urządzeniach zakupionych i uruchomionych w ramach inwestycji i kredytu.

Spółka zobowiązana jest też do utrzymania wskaźnika DCSR i netDEBIT/EBITDA na ustalonym z bankiem poziomie.

Umowa uznana została za istotną, gdyż suma limitów wynikającego z zawartych kredytów przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz