Polityka i społeczeństwo

MFiPR: „Lekcja o Funduszach Europejskich” wraca do szkół (komunikat)

01.09.2021, 11:51aktualizacja: 01.09.2021, 12:03

- MFiPR informuje:

Wystartowała szósta edycja akcji edukacyjnej „Lekcja o Funduszach Europejskich” organizowanej przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Ten bezpłatny projekt skierowany jest do uczniów i nauczycieli ze szkół podstawowych klas 6-8 z pięciu województw Polski Wschodniej. Jego cel to przybliżanie wiedzy o Funduszach Europejskich.

W projekcie mogą wziąć udział szkoły z województw: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.

Nauka przez zabawę

Tegoroczna „Lekcja o Funduszach Europejskich VI” jest poświęcona rozwojowi lokalnemu. Uczniowie biorący udział w zajęciach dowiedzą się, dlaczego ich miejscowości powinny rozwijać się w sposób zrównoważony oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego. Poznają możliwości zaangażowania mieszkańców w rozwój lokalny oraz źródła finansowania zmian w swoich miejscowościach. Omówiona zostanie także rola Funduszy Europejskich w procesie rozwoju lokalnego.

- Ponad 16 lat Polski w Unii Europejskiej to czas ogromnych inwestycji. Między innymi dzięki wsparciu funduszy unijnych i efektywnemu wykorzystywaniu środków krajowych do tej pory udało się zrealizować tysiące projektów zarówno na poziomie krajowym, regionalnym, jak i lokalnym. Jednym z zadań Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej jest popularyzacja wiedzy o Funduszach Europejskich. Dlatego po raz kolejny zachęcamy do udziału w akcji edukacyjnej Lekcja o Funduszach Europejskich – mówi Jacek Żalek, sekretarz stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej.

Każdy nauczyciel, który zadeklaruje udział swojej szkoły w akcji, otrzyma bezpłatny pakiet materiałów dydaktycznych: gotowy scenariusz lekcji, edukacyjne gry planszowe „PROJEKT: MIASTO!”, film animowany oraz broszury i gadżety dla wszystkich uczniów uczestniczących w zajęciach.

Dodatkowo nauczyciele wraz z uczniami będą mogli wziąć udział w konkursie „PROJEKT: SZKOŁA!” i zgłosić swój pomysł na nowe inwestycje w najbliższym otoczeniu. Autorzy najlepszych prac otrzymają wartościowe nagrody wspierające nauczanie w szkołach (monitory interaktywne).

Do udziału w akcji zostanie zakwalifikowanych 500 klas z pięciu województw Polski Wschodniej. O zakwalifikowaniu szkoły do akcji decyduje kolejność zgłoszeń. Więcej informacji o projekcie na stronie Programu Polska Wschodnia: www.polskawschodnia.gov.pl/lekcja

kom/ ewes/ mmu/

Data publikacji 01.09.2021, 11:51