NCBR uruchomiło szkolenia dla firm chcących skorzystać z grantów programu Horyzont Europa

06.10.2021, 17:29aktualizacja: 06.10.2021, 18:35

PAP/M. Kmieciński (1)
Od początku października Narodowe Centrum Badań i Rozwoju uruchomiło cykl szkoleń i seminariów dla firm zainteresowanych pozyskaniem grantu na badania i innowacje w ramach unijnego programu Horyzont Europa – poinformowała Agnieszka Ratajczak z NCBR podczas Kongresu 590. Jak dodała, budżet nowego programu przekracza 95 mld euro.

„Tej jesieni NCBR kieruje całą akcję informacyjno-promocyjną do przedsiębiorstw chcących pozyskać finansowanie z programu Horyzont Europa” – powiedziała Agnieszka Ratajczak, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju podczas drugiego dnia Kongresu 590.

Dyrektor dodała, że wsparcia udziela Krajowy Punkt Kontaktowy, który jest częścią NCBR.

„Punkt prowadzi każdego tygodnia tej jesieni szkolenia i seminaria, na których przedstawiamy poszczególne instrumenty tego programu, jak aplikować, na co zwracać uwagę. Ale też zwracamy się z indywidualną ofertą do firm. Zapewniamy indywidualne konsultacje i doradztwo. Można do nas się zgłosić, nakierujemy na właściwy instrument i pomożemy jak napisać wniosek” – mówiła Ratajczak.

Dyrektor przypomniała, że program Horyzont Europa to najnowszy program ramowy Komisji Europejskiej wspierający badania i innowacje. Jak podkreśliła, jego budżet w tej perspektywie finansowej jest rekordowy i przekracza 95 mld euro.

Wyjaśniła, że program kierowany jest do przedsiębiorstw działających w różnych branżach, bez względu na ich wielkość.

„We wszystkich prawie instrumentach mogą uczestniczyć przedsiębiorstwa różnego rodzaju i różnej wielkości, poza EIC Accelerator, który jest dedykowany tylko małym i średnim firmom. We wszystkich pozostałych mogą uczestniczyć także duże przedsiębiorstwa i instytucje otoczenia biznesu” – powiedziała Ratajczak.

Dodała, że program oferuje bardzo szeroką gamę instrumentów.

„Są to przede wszystkim granty na projekty konsorcjalne, realizowane wspólnie z partnerami międzynarodowymi w ramach określonych obszarów tematycznych, skupionych wokół sześciu klastrów tematycznych filara II programu. Są to również specjalnie dedykowane instrumenty dla małych i średnich przedsiębiorstw. Mała firma, poprzez specjalny fundusz inwestycyjny, może np. uzyskać grant w wysokości do 15 mln euro po to, aby wejść na rynek z nową technologią, nowym produktem, czy usługą” – tłumaczyła Ratajczak.

Jak dodała, przedsiębiorstwo może też uzyskać doradztwo na wsparcie biznesowe, a także w zakresie przygotowania biznesplanów, czy pozyskania inwestorów lub partnerów biznesowych. „Można również uzyskać granty na prowadzenie badań na dużych europejskich infrastrukturach badawczych, np. superkomputera o dużej mocy obliczeniowej. Można również, i to może zrobić także polska firma, uzyskać grant na rozwój zasobów ludzkich poprzez np. wysłanie swoich pracowników do oddziału badawczo-rozwojowego innej firmy zagranicznej lub sprowadzenie do Polski wyjątkowego badacza z innej firmy” – wyjaśniła Ratajczak.

Dyrektor zaznaczyła, że program Horyzont Europa jest zarządzany centralnie, dlatego też wnioski można składać poprzez specjalnie dedykowany do tego portal, dostępny na stronie Komisji Europejskiej.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo