Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W konferencji wezmą udział uznani eksperci:
- prof. Zbigniew Krasiński, prezes Polskiego Towarzystwa Flebologicznego, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu,
- prof. Piotr Pruszczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny,
- prof. Tomasz Urbanek, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.
Konferencja odbędzie się 13 października br. o godzinie 14:00 w Centrum Prasowym PAP w Warszawie, przy ulicy Brackiej 6/8. Dziennikarze, którzy nie będą mogli przybyć na miejsce spotkania, mogą śledzić jego przebieg za pośrednictwem transmisji online - na portalu Serwis Zdrowie PAP https://zdrowie.pap.pl.
W programie konferencji przewidziane jest omówienie następujących zagadnień:
- epidemiologia zakrzepicy,
- przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju zakrzepicy,
- objawy, diagnostyka, profilaktyka i leczenie zakrzepicy,
- zakrzepica a COVID-19.
13 października obchodzony jest Światowy Dzień Zakrzepicy. Jest to także dzień urodzin Rudolfa Virchowa, twórcy pojęcia „zakrzepica”, „zatorowość” oraz „triady Virchowa”.
„W tym dniu pragniemy zwrócić szczególną uwagę na chorobę, która przez bardzo długi czas nie daje specyficznych objawów i powodów do niepokoju. Działania uświadamiające mają na celu ograniczenie liczby przedwczesnych zgonów oraz ciężkich powikłań. Co ważne, skuteczne metody zapobiegania i leczenia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej są obecnie szeroko dostępne. Dlatego tak istotne jest rozpowszechnienie i uświadomienie celowości ich stosowania” - podkreślają organizatorzy konferencji.
Zwracają jednocześnie uwagę na fakt, że w dobie epidemii COVID-19 temat zakrzepicy został zmarginalizowany i pojawiał się głównie w kontekście możliwych powikłań po szczepieniu przeciw COVID-19, a dużo rzadziej w kontekście możliwych powikłań po przejściu tej choroby.
Konferencja jest realizowana we współpracy z firmą Pfizer.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 08.10.2021, 12:11 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Dialog organizacji pacjentów z instytucjami publicznymi usprawnia system ochrony zdrowia PAP
- 11.07.2025, 14:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Co Polacy lubią w kuchni? Nowe badanie pokazuje, że chodzi o coś więcej niż jedzenie
Gotowanie i pieczenie coraz rzadziej traktujemy jak obowiązek, a częściej - jak sposób na bliskość, radość i chwilę oddechu. Z badania zrealizowanego przez SW Research z inicjatywy Grupy Amica wynika, że niemal połowa Polaków kojarzy te czynności z czasem spędzanym z rodziną, a prawie tyle samo - ze sprawianiem przyjemności innym. Choć narzekamy na sprzątanie i brak czasu, chcemy czuć się swobodnie w kuchni. Coraz większą wagę przykładamy więc do prostoty i intuicyjnych rozwiązań.- 10.07.2025, 08:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Amica
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ