Polityka i społeczeństwo

MFIPR: Strategia Karpacka jest w interesie całej Europy (komunikat)

10.11.2021, 15:51aktualizacja: 10.11.2021, 15:52

- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej informuje:

Strategia Karpacka zacieśni współpracę między krajami i regionami naszej części Europy. Docelowo ma stać się unijną strategią makroregionalną, co oznacza, że powstanie po uzgodnieniach pomiędzy Komisją Europejską a krajami karpackimi. Polska zainicjowała prace nad dokumentem, a Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR) przewodzi w działaniach na rzecz tej inicjatywy.

- Karpaty mają ogromny potencjał, który dzięki współpracy ponad granicami państw, możemy lepiej wykorzystać. Dlatego, tak ważne jest, aby powstała strategia makroregionalna UE dla Karpat. Strategia Karpacka wzmocni konkurencyjność i atrakcyjność regionu oraz ograniczy odpływ mieszkańców przez podniesienie jakości ich życia. Będzie kołem zamachowym dynamicznego i zrównoważonego rozwoju przy poszanowaniu unikalnych walorów przyrodniczych i dziedzictwa kulturowego tego obszaru - mówi minister funduszy i polityki regionalnej Grzegorz Puda.

Polska podjęła już wiele kroków na rzecz powstania Strategii Karpackiej.

Początkiem starań była ogłoszona w 2003 roku „Konwencja Karpacka”. Umowę o ochronie i zrównoważonym rozwoju Karpat podpisało siedem państw regionu karpackiego: Czechy, Polska, Rumunia, Serbia, Słowacja i Ukraina.

W 2018 r. z inicjatywy ówczesnego Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju podczas XXVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy przedstawiciele Węgier, Ukrainy, Słowacji i Polski podpisali Deklarację Karpacką. Pozwoliło to na rozpoczęcie prac nad przygotowaniem makroregionalnej strategii dla Karpat na forum Unii Europejskiej.

Aby ułatwić i przyspieszyć ten proces Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zainicjowało powołanie Karpackiej Rady Wykonawczy. Celem Rady jest wniesienie tematu strategii makroregionalnej dla Karpat na agendę Rady UE oraz jednogłośne jej poparcie przez wszystkie kraje karpackie.

- Idea działania Rady jest taka, że każdy kraj w swoim zakresie i na różnych płaszczyznach lobbuje za przyjęciem strategii, tak żeby wspólnymi siłami uzyskać efekt kuli śniegowej i zdobywać coraz to nowych zwolenników – wyjaśnia Grzegorz Puda. Aktywnym podmiotem w tym procesie jest Europejski Komitet Regionów. Efektem jego działań są deklaracje regionów karpackich dotyczące wsparcia inicjatywy powołania strategii.

Czas pandemii utrudnia normalną współprace międzynarodową i międzyregionalną. MFiPR wykorzystało ten okres do przeprowadzenia analiz, na podstawie których będziemy podejmować dalsze działania. W maju i w czerwcu 2021 r. sekcja Polska Regional Studies Association przeprowadziła badanie wśród interesariuszy makroregionu Karpat z Rumunii, Ukrainy, Polski, Słowacji, Węgier, Czech oraz Mołdawii i Serbii. Analiza wskazała na aktualność priorytetów strategii.

- Cieszy fakt, że zainteresowanie podobnymi zagadnieniami uzyskaliśmy od przedstawicieli różnych sektorów i szczebli zarządzania. Liczę, że to daje nam dobrą podstawę do przygotowania wspólnych projektów pilotażowych, a następnie ich realizacji - dodał minister.

Obecnie celem działań Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej pozostaje uzyskanie poparcia wszystkich krajów karpackich, w tym rządu rumuńskiego.

- Nadal przekonujemy naszych partnerów w Europie do współpracy przy projekcie strategii. Tylko jednomyślność na poziomie Rady Unii Europejskiej pozwali na formalne uruchomienie procesu przyjęcia Strategii Karpackiej jako piątej makroregionalnej strategii Unii Europejskiej - zaznacza szef resortu funduszy i polityki regionalnej.

kom/ pif/

Data publikacji 10.11.2021, 15:51