Akcelerator przedsiębiorczości kobiet nawiązuje współpracę z konkursem WE Empower UN SDG Challenge w celu maksymalizacji wpływu rozwojowego przedsiębiorczyń

22.11.2021, 13:24aktualizacja: 22.11.2021, 13:30

Konkurs WE Empower Challenge, współorganizowany przez Vital Voices & the Global Futures Laboratory działające przy Uniwersytecie Stanu Arizona, to pierwszego tego typu przedsięwzięcie dla przedsiębiorczyń społecznych.

NOWY JORK --(BUSINESS WIRE) -- Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet (Women’s Entrepreneurship Accelerator - WEA), strategiczne partnerstwo wielostronne pięciu agencji ONZ i spółki Mary Kay, Inc., ogłosił nawiązanie współpracy z WE Empower UN SDG Challenge, pierwszym na świecie konkursem dla przedsiębiorczyń społecznych. Przedsięwzięcie to wpisuje się w zeszłotygodniowy Światowy Tydzień Przedsiębiorczości (Global Entrepreneurship Week) i Dzień Przedsiębiorczości Kobiet (Women’s Entrepreneurship Day).

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20211120005125/en/.

Akcelerator przedsiębiorczości kobiet powstał z myślą o maksymalizacji wpływu rozwojowego przedsiębiorczyń w ramach realizacji celów zrównoważonego rozwoju ONZ poprzez stworzenie dla kobiet zajmujących się przedsiębiorczością ekosystemu sprzyjającego rozwojowi, zrównoważeniu i elastyczności. Partnerami akceleratora przedsiębiorczości kobiet ze strony ONZ są: Międzynarodowa Organizacja Pracy (ILO), Międzynarodowe Centrum Handlu (ITC), UN Global Compact (UNGC), Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) i ONZ Kobiety (UN Women).

WE Empower UN SDG Challenge jest międzynarodowym konkursem biznesowym dla przedsiębiorczyń realizujących cele zrównoważonego rozwoju ONZ i inspirujących całe społeczności lokalne do podejmowania działań, które sprawią, że świat w 2030 r. będzie zgodny z ich wyobrażeniami. W konkursie WE Empower UN SDG Challenge wyróżniane są przedsiębiorczynie, które swoimi praktykami biznesowymi przyczyniają się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Przedsięwzięcie to stwarza możliwość wyrażenia uznania dla ich innowacyjności i zwiększenia świadomości na temat istotnego wkładu przedsiębiorczyń w realizację celów zrównoważonego rozwoju, a laureatki mogą wziąć udział w szkoleniach rozwojowych i zyskać kontakty do ekspertów w dziedzinie biznesu na całym świecie.

Konkurs prezentuje i nagłaśnia ważny wkład przedsiębiorczyń i liderek biznesu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i stawianie czoła największym wyzwaniom, przed którymi stoi świat. WE Empower współorganizują Vital Voices i Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory działające przy Uniwersytecie Stanu Arizona. Wsparcie dla przedsięwzięcia zapewniają takie podmioty i osobistości, jak Bank of Montréal (BMO), Diane von Furstenberg, the G5 Collective, GroYourBiz, Hawaii Tropical Botanical Garden, Mary Kay, Inc., Oxford University Said Business School, Procter & Gamble, Salesforce, UN Foundation i Bank Światowy.

„Konkurs WE Empower SDG Challenge w przekonujący sposób ukazuje przedsiębiorczynie jako osoby stanowiące wzór do naśladowania poprzez ich pozytywne działania biznesowe, społeczne i środowiskowe - powiedziała Deborah Gibbins, dyrektor operacyjna Mary Kay, Inc. - Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet ma zaszczyt współpracować z WE Empower, konsorcjum stworzonym przez ponad 70 podmiotów, które połączyły siły, aby spotęgować efekty ich działań”.

„Jesteśmy zachwyceni współpracą z Akceleratorem Przedsiębiorczości Kobiet, utworzonym m.in. przez głównego partnera WE Empower - spółkę Mary Kay, Inc. - powiedziała Amanda Ellis, współprzewodnicząca konkursu WE Empower UN SDG Challenge reprezentująca ASU Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory przy Uniwersytecie Stanu Arizona. - Przedsiębiorczynie tworzą przełomowe pomysły sprzyjające realizacji celów zrównoważonego rozwoju ONZ i światowej agendy 2030, a Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet zapewnia im dostęp do szeregu wartościowych narzędzi wsparcia, dzięki którym efekty ich działań są dodatkowo spotęgowane”.

W skali globalnej kobiety stanowią już jedną trzecią osób prowadzących biznes, wnosząc kluczowy wkład gospodarczy i społeczny mimo barier systemowych, na które napotykają. Zarazem jedynie w 5% państw wprowadzono przepisy na rzecz równości płci, co tym bardziej pokazuje, jak ważne są narzędzia wsparcia zapewniane przez Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet. W czerwcu 2021 r. Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet wziął udział w Generation Equality Forum w Paryżu oraz Action Coalition on Economic Justice and Rights (Koalicji na Rzecz Działań w Obszarze Sprawiedliwości Gospodarczej i Praw Gospodarczych), zobowiązując się do działań na rzecz upodmiotowienia przedsiębiorczyń na całym świecie do roku 2030 oraz szybszego wyrównywania szans płci.

Podczas Zgromadzenia Ogólnego ONZ (UNGA 76) Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet ogłosił uruchomienie szeregu ważnych inicjatyw i szkoleń opracowanych z uwzględnieniem potrzeb kobiet. Są to m.in. narzędzia i szkolenia z zakresu rozwoju umiejętności cyfrowych, badania dotyczące przedsiębiorczości i polityki równościowej, a także działania i szkolenia związane z równością płci w polityce zakupowej przedsiębiorstw. W październiku Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet ogłosił również zawarcie ważnego partnerstwa z siecią Commonwealth Businesswomen’s Network (CBWN), które ma na celu wspieranie przedsiębiorczości kobiet w 54 krajach Wspólnoty Narodów.

Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet

Akcelerator Przedsiębiorczości Kobiet (Women’s Entrepreneurship Accelerator - WEA) to strategiczne partnerstwo wielostronne pięciu agencji ONZ, Międzynarodowej Organizacji Pracy, Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC), UN Global Compact (UNGC), Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), ONZ Kobiety (UN Women) i spółki Mary Kay, Inc., które prowadzi działania na rzecz upodmiotowienia 5 mln kobiet do 2030 r.

Jego nadrzędnym celem jest maksymalizacja wpływu rozwojowego przedsiębiorczyń w ramach realizacji celów zrównoważonego rozwoju poprzez stworzenie dla kobiet zajmujących się przedsiębiorczością ekosystemu sprzyjającego rozwojowi. Akcelerator stanowi przykład transformacyjnej mocy prowadzonego na wyjątkową skalę wielostronnego partnerstwa, które pozwala wydobyć potencjał drzemiący w przedsiębiorczyniach.

Więcej informacji można znaleźć na we-accelerate. Śledź też na Twitterze (@We_Accelerator), Instagramie (@we_accelerator), Facebooku (@womensentrepreneurshipaccelerator) i LinkedIn (@womensentrepreneurshipaccelerator).

WE Empower UN SDG Challenge

WE Empower UN SDG Challenge jest międzynarodowym konkursem biznesowym dla przedsiębiorczyń realizujących cele zrównoważonego rozwoju ONZ i inspirujących całe społeczności lokalne do podejmowania działań, które sprawią, że świat w 2030 r. będzie zgodny z ich wyobrażeniami. Wyróżnia on innowacyjne liderki z całego świata, które swoimi praktykami biznesowym przyczyniają się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju, stanowiąc inspirację dla innych. Przedsięwzięcie to stwarza możliwość wyrażenia uznania dla ich innowacyjności, a laureatki mogą wziąć udział w szkoleniach rozwojowych i zyskać kontakty do globalnej sieci eksperckiej, która pomoże im w rozwoju przedsiębiorstw. Konkurs prezentuje i nagłaśnia ważny wkład przedsiębiorczyń i liderek biznesu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i stawianie czoła największym wyzwaniom, przed którymi stoi świat.

Vital Voices Global Partnership

Vital Voices Global Partnership to międzynarodowa organizacja non-profit, która identyfikuje się i współpracuje z kreatywnymi i nieustraszonymi liderkami na całym świecie. Vital Voices poszukuje na świecie liderek posiadających odważną wizję zmian, by wspólnie z nimi pracować nad wprowadzeniem jej w życie. Są katalizatorami przedsiębiorczości, którzy zapewniają liderom szkolenia rozwojowe i kompetencyjne, granty, dostęp do sieci partnerskiej, mentoring, wsparcie merytoryczne i większą rozpoznawalność z myślą o przyspieszeniu zmian na skalę globalną. W ciągu przeszło 20 lat działalności Vital Voices zainwestowała w ponad 18 tys. liderek ze 182 krajów i terytoriów, stwarzając im warunki do wprowadzania zmian, na których skorzystały miliony ludzi na całym świecie. Vital Voices współpracuje z kobietami, które budują możliwości gospodarcze, zwiększają zaangażowanie polityczne i społeczne, kładą kres przemocy ze względu na płeć oraz wspierają prawa człowieka poprzez stypendia, indywidualne inwestycje i wartościowe, długofalowe partnerstwa. Vital Voices łączy kobiety, które rozwiązują problemy w swoich społecznościach lokalnych i wyposaża je w narzędzia niezbędne do inicjowania pozytywnych zmian na skalę globalną oraz przyspieszania postępu, na którym skorzystają wszyscy. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.vitalvoices.org.

Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory działające przy Uniwersytecie Stanu Arizona wyraża przekonanie, że istnieje pilna potrzeba podjęcia skutecznych działań, jeżeli nasza planeta ma pozostać miejscem nadającym się do życia, w którym w przyszłości będziemy w stanie osiągnąć dobrostan. Global Futures Laboratory jest pierwszym na świecie laboratorium, którego głównym przedmiotem zainteresowania jest zdrowie planety i jej mieszkańców. W swojej działalności bazuje na dogłębnej wiedzy Uniwersytetu Stanu Arizona, wykorzystując atut, jakim jest dostęp do rozległej sieci partnerów, z którymi może na bieżąco wymieniać się szerokim zakresem wiedzy z różnych dziedzin w celu podejmowania złożonych wyzwań społecznych, gospodarczych i naukowych, jakie wiążą się z aktualnymi i przyszłymi zagrożeniami na skutek degradacji środowiska naturalnego. Platforma ta stanowi nowy globalny ośrodek dla szerokiego grona naukowców i innowatorów z całego świata, tworząc zasoby wiedzy pozwalające przewidywać aktualne i przyszłe wyzwania oraz na nie reagować, jak również do wykorzystywania innowacji z myślą o celowym kształtowaniu naszej przyszłości.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.westernunion.com.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20211120005125/en/

Źródło: Women’s Entrepreneurship Accelerator

KONTAKT: