MEDICALGORITHMICS SA (55/2021) Otrzymanie funduszy pomocowych w wysokości 1,9 mln USD (7,8 mln PLN) przez spółkę zależną Emitenta

16.12.2021, 22:39aktualizacja: 16.12.2021, 22:40

Raport bieżący 55/2021

Zarząd Medicalgorithmics S.A. ("Spółka") przekazuje informację o pozyskaniu przez spółkę zależną Medi-Lynx Cardiac Monitoring LLC ("Medi-Lynx") kwoty 1,9 mln USD w ramach programu wsparcia (Provider Relief Fund Phase 4 payment) dla dostawców Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych ("HHS") w celu pokrycia ich utraconych przychodów ze względu na SARS-CoV-2 oraz pokrycia kosztów na wydatki związane z ochroną zdrowia (healthcare-related expenses).

Zgodnie z zapisami ww. programu (szczegóły https://www.hrsa.gov/provider-relief/future-payments ) część otrzymanej kwoty, wydatkowana pod określonymi warunkami na finansowanie działalności operacyjnej, jest bezzwrotna. Zgodnie z informacjami uzyskanymi przez Zarząd Spółki, Medi-Lynx planuje wydatkować pozyskane środki w całości zgodnie z warunkami umożliwiającymi umorzenie pożyczki.

W 2020 roku Medi-Lynx otrzymała również fundusze z tego programu w wysokości ok. 1 mln USD (4,0 mln zł), a kwota ta nie była zwracana i została umorzona.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz