Jeden z najsłynniejszych portretów Chopina do 30 stycznia w Warszawie

04.01.2022, 08:30aktualizacja: 04.01.2022, 08:31

NIFC

W ostatniej sali wystawy czasowej Chopin. Potęga znaku w Muzeum Fryderyka Chopina umieszczony został jeden z najsłynniejszych portretów kompozytora autorstwa Ary’ego Scheffera. Płótno przyjechało do Warszawy z Dordrechtu, rodzinnego miasta artysty. W warszawskim muzeum można je oglądać do 30 stycznia 2022 r.

Z biegiem lat ten słynny, wyidealizowany i nieskomplikowany kompozycyjnie obraz przeobraził się w znak rozpoznawczy o potężnym zasięgu. Możemy się o tym przekonać wypatrując nawiązań do portretu – bardziej lub mniej przetworzonego – w pozostałych pracach prezentowanych na wystawie: Marcina Maciejowskiego, Anny Piesiewicz, Roberta Kuty, Anny Suwałowskiej, Jerzego Sachy, Piotra Micherewicza czy Agaty Anny Gaber (Peperski).

Już 8 stycznia o godz. 16:00 odbędzie się specjalne oprowadzanie po wystawie – o ekspozycji opowie Marta Tabakiernik, jej kuratorka. Kolejne oprowadzanie kuratorskie będzie miało miejsce 22 stycznia, zaś tajniki tworzenia wystawy zdradzi dr Seweryn Kuter.

W ramach cyklu „Salon Chopinowski” 15 stycznia o godz. 15:00 Muzeum Fryderyka Chopina zaprasza na wykład, który poprowadzi Przemysław Głowacki – historyk sztuki, edukator muzealny, nauczyciel. Obecność portretu w Polsce stanie się pretekstem do rozmowy o sylwetce jego autora. Ary Scheffer był jedną z wielu postaci świata kultury z najbliższego kręgu Chopina. Bliskim przyjacielem kompozytora był też Eugène Delacroix. Czy wiemy, prace którego z malarzy bardziej mu się podobały? Wydarzenie realizowane w ramach #RokRomantyzmuPolskiego.

Wydarzenia dostępne w ramach biletu wstępu do Muzeum: www.bilety.nifc.pl.

Muzeum czynne od wtorku do niedzieli, w godzinach 11:00-19:00.

Źródło informacji: NIFC

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE